Élet-Stílus

Ezzel az egyszerű trükkel megbizonyosodhatunk róla, túlsúlyosak vagyunk-e

Csak 1-2 perc és egy kevés fonal segítségével kideríthetjük, túlsúlyosak vagyunk-e – írta dr. Michael Mosley a Daily Mailen. Arról ír, hogy legtöbbször a testtömegindexet, azaz a BMI-t szokták mutatóként használni ehhez, ennek viszont több hibája is van. Számítási módszere ugyanis a testtömeg osztva a négyzetre emelt magassággal (méterben). Az ez alapján kijött értékeket pedig különböző osztályokra csoportosítják. Igen ám, de könnyen torzíthat, nem veszi figyelembe a különböző testalkatokat, ahogy azt sem, hogy az izom nehezebb a zsírnál.

Ehelyett – vagy emellett – Mosley a zsinórtesztet ajánlja.

Ehhez nem kell más mint egy gomolyag fonál, amiből vágunk egy akkora darabot, mint amilyen magasak vagyunk. Ezt a darabot pedig félbe hajtjuk. Ezt a félbehajtott zsinórt kell a hasunk közepénél körbetekerni magunk körül, és megnézni a két vége körbeér-e.

Mosley ugyanis azok közé tartozik, akik a súlynál a hasi zsírt veszi figyelembe elsősorban. Annak felépítése ugyanis egy csomó faktortól függ: túl sok cukros étel, túl sok alkohol, nem elég testmozgás, stressz, rossz alvás, na meg persze a genetika.

Szerencsére azonban a hasi zsírból könnyű veszíteni testmozgás és megfelelő étrend mellett – írta a doktor a cikkben.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik