Élet-Stílus

Ideje felkészülni! A klímaváltozás minden eddiginél kínzóbb allergiaszezont hozhat (x)

A szezonális szénanátha, azaz az allergiás rhinitis az egyik leggyakoribb betegség.  A legújabb vizsgálatok szerint a klímaváltozással az allergiások helyzete egyre rosszabb lesz, kitolódik a szezon, és a pollenek koncentrációja is növekszik.

Új magyar vizsgálat: emelkedik a pollenkoncentráció

Az allergiaszezon az enyhébb telek miatt évről-évre korábban indul, az allergén növények egyre hamarabb kezdenek virágozni.  Makra László, a Szegedi Tudományegyetem klimatológusprofesszora, és Lewis H. Ziska növényfiziológus vizsgálata szerint a klímaváltozás a pollenkoncentráció növekedéséhez, valamint a szezon meghosszabbodásához is hozzájárul. Ez nemcsak az allergiások számára kellemetlen hír, hanem mindenki másnak is, hiszen várhatóan nőni fog a pollenérzékenyek száma. A szezonális allergiát urbanizációs betegségnek is nevezik, mivel a jobb körülmények között élők és a városlakók körében gyakrabban fordul elő.  A nagyobb településeken szennyezettebb a levegő, ezért az immunrendszer nem képes hozzászokni a pollenek jelenlétéhez, és nem alakul ki a megfelelő tolerancia. Az allergia tünetei kellemetlenek, tüsszögéssel, állandó orrfolyással és orrviszketéssel járnak, illetve kialakulhat szemirritáció és könnyezés is.

Tartsunk be néhány egyszerű szabályt

Ha allergiásak vagyunk, érdemes figyelemmel kísérni a pollennaptárt, továbbá betartani pár egyszerű szabályt. Ilyenkor gyakrabban kell hajat mosni és zuhanyozni. Otthon mindig cseréljük le a lábbelinket és tároljuk jól elzárható helyen, mert ezáltal kevesebb pollen jut be a lakásba. Persze a kellemetlen tüneteket így sem lehet elkerülni, legfeljebb csökkenteni. Segítséget nyújthat ebben a Reventil orrspray és a Reventil szemcsepp.

Az allergia ellen segít az egysejtűek „titkos” fegyvere

A Reventil orrspray és a Reventil szemcsepp egy egészen különleges molekulát, ectoint tartalmaz. Az ectoint csupán néhány évtizede fedezték fel a tudósok. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy bizonyos egysejtűek hogyan képesek életben maradni a sivatagi hőségben és a sarkvidék dermesztő hidegében egyaránt. Mint kiderült, a túlélésük titka az ectoin molekula, amely megvédi ezeket a mikroorganizmusokat a kiszáradástól, illetve sérülés esetén segíti a sejtregenerációt. Az egysejtűeknek ez a „titkos” fegyvere, az ectoin lett a Reventil orrspray és a Reventil szemcsepp egyik fő összetevője.  Az orrspray, a benne lévő ectoinnak köszönhetően, nedvesíti és védi az orrnyálkahártyát, illetve csökkenti a duzzanatot, ezzel az orrdugulást, így újra szabaddá válhatnak az orrjáratok. A szemcsepp mérsékli az allergiás kötőhártya-gyulladást, enyhíti a viszketést, a könnyezést és a pirosságot, támogatja a kötőhártya regenerálódását.  Természetes összetevőinek köszönhetően – a szintetikus orrspray-kel ellentétben –, a Reventilhez nem lehet hozzászokni, és függőséget sem okoz.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Pollennaptár: ezekben a hónapokban legyen nálunk orrspray!

–          mogyoró: február, március

–          ciprus- és tiszafafélék: március vége, április

–          éger: február-április

–          nyírfa: február vége-május

–          pázsitfűfélék: április-július

–          olajfafélék: május-június

–          parlagfű, fekete üröm: július-szeptember

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik