Élet-Stílus

A vidámpark, ahová a gyerekek meghalni jártak

Sok 30-40 körüli amerikainak van valamilyen halálközeli emléke az évtizedeken keresztül működő, időközben többször nevet váltó, de mindenki által csak Action Parknak hívott vidámpark franchiseról, amely, nem túlzás állítani, egy egész generációban hagyott mély nyomot. A csoda nem az, hogy végül bezárták, hanem az, hogy egyáltalán ilyen sokáig működhetett.

Majdnem 20 éven keresztül, 1978-tól egészen 1996-ig működött Vernonban, New Jerseyben az a vidámpark, ami több fiatal haláláért, lebénulásáért, kisebb-nagyobb egészségkárosodásáért tehető felelőssé.

Az Action Park nevű komplexum a 80-as években volt a legnépszerűbb, ebben az időben rengeteg televíziós reklámban szerepelt a vidámpark.

A promóciókban látványosan boldog családokat mutogattak, de a valóság ennél sajnos sokkal sötétebb és szomorúbb volt.

A többször átnevezett, sokszor Traction Parkként vagy Class Action Parkként futó vidámpark egy tucat gyerek megnyomorításáról tehet.

A park játékai biztonsági szempontból finom szólva sem feleltek meg az előírásoknak, sem az akkoriaknak, sem a mostaniaknak. Kordonok, korlátok, tartószerkezetek hiányoztak, de nem csak ezzel volt a baj. A játékok, attrakciók nagy részének már a koncepciója is életveszélyes volt: a csúszdákból például rendszeresen kiestek a gyerekek, mert nem volt kialakítva megfelelő lassító szakasz, sőt, volt olyan is, akit a medencében áramütés ért. Több alkalommal gyerekek és a szülők egyaránt megsérültek, mivel a parkban működő quadok és gokartok nem estek át rendszeres műszak vizsgálatokon.

A most megjelent rövid dokumentumfilmből kiderül az is, hogy az Action Park orvosi szobája minden nyitvatartás alkalmával valósággal megtelt, tucatnyi gyerek került kórházba fejsérüléssel, csönttöréssel, de akadtak tragikus kimenetelű balesetek is.

A videóból részletesen megismerhetjük a park legveszélyesebb látványosságát, a híres hurokcsúszdát is, ami talán a legtöbb sérülést okozta a vállalkozás történetében.

Az, hogy hogyan működhetett több mint 18 éven keresztül a halálos vidámpark, rejtély. A tulajdonosok folytonos ügyeskedése, jó jogi képviselete és kapcsolatai is hozzájárultak, hogy egy egész generáció úgy emlékezzen az Action Parkra, mint a helyre, ahova a gyerekek kezet és lábat törni jártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik