Élet-Stílus

A vad tevékről lemaradtam, de Dubaj így is csodálatos volt

Február végén a férjemmel elegünk lett a télből és kivettünk két hét szabadságot a tavaszi hajtás előtt, amit pihenésre akartunk „elpazarolni”.  Negyvennyolc óra — kevésnek tűnik, de ennyi idő alatt találtuk meg a mindkettőnknek megfelelő úti célt, néztünk utána a programoknak és foglaltuk le a szállást. Dubaj mellett döntöttünk és nem bántuk meg.

Nehéz eldönteni, mi volt hosszabb: a lista arról, hogy mit akarunk megnézni, vagy azoknak a prekoncepcióknak a gyűjteménye, ami az elmúlt években a legtöbb emberhez eljutott Dubajról. Hatalmas felhőkarcolók, rengeteg olaj, luxusautók, sivatag, csadoros nők vagy éppen a rekkenő hőség miatt alig takaró ruhában kitárulkozó celebnők. Azt tudtam, hogy ezekre fixen számíthatók, ezen kívül viszont többen viccesen azt is megkérdezték, nem izgulok-e, hogy majd meg akarnak venni tevéért vagy nekem is fátylakkal kell takarnom az arcom, mert atrocitások érhetnek a szőke hajam és a fehér bőröm miatt.

Fotó: 24.hu/Fokvári Dóra

Ki kell hogy ábrándítsak mindenkit, Dubaj egyáltalán nem ilyen hely. Egy hatalmas nyüzsgő nagyváros. Ugyan nem a klasszikus városszerkezeti elemekkel rendelkezik, de csupán mi európaiak kapaszkodunk annyira a történelmi városmag elképzelésbe. Észak-Amerikában például egészen könnyen belefuthatunk ilyen kaotikusnak tűnő metropoliszokba. Ugyanilyen a társadalom is: nagyon összetett, de a szabályoknak és a kölcsönös alkalmazkodásnak köszönhetően működőképes. Alig pár százezer dubaji állampolgár osztja meg az emírséget több millió bevándorlóval, akik ráadásul nagyon eltérő kultúrákból és vallásokkal érkeztek vagy érkeznek Dubajba. A turistákkal mindenki szuper kedves, persze ez nem véletlen, hiszen az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazat Dubajban a turizmus. A másik pedig az ingatlanpiac, amiben nagy meglepetés nincs: nyilván ott fognak befektetésnek vagy harmadik nyaralónak csinos összegekért valamit is venni, ahol jó élni.

Itt pedig mindent megkap az ember, amit csak akarhat. Vagy talán még annál is többet.

Ha már szóba kerültek az Egyesült Államok, akkor Dubaj a legjobb választás ha „egy kis Amerikára” vágyunk, de nincs kedvünk alaphangon tíz órát repülni. Ugyanis itt az összes nagy étteremlánc (Wendy’s, Cheesecake Factory, Panda Express) vagy ruhamárka (Abercrombie, American Eagle, Kate Spade) megtalálható, amikbe vagy nem vagy csak elvétve botolhatunk Európában. Ráadásul nem kell Vegasig mennünk egy elképesztő „bellagios” szökőkútjátékért vagy az állandó illedelmes „How are you?” kérdésekért. A Jumeirah Beach Residence városrész engem végig a hawaii Waikiki Beach-re emlékeztetett, a Marina Walkon sétálva pedig Manhattan folyó menti kiülős részei ugrottak be.

Fotó: 24.hu/Fokvári Dóra

Az időjárásnak köszönhetően egészen leleményes megoldások születtek bizonyos klasszikusan szabadtéri programokra — számomra ilyen elképesztő dolog a fedett vidámpark. Dubajban vannak szórakoztató parkok, amiket a nyári évszak megérkeztével lebontanak, mert a hőség miatt nem lennének látogatók, és vannak azok a parkok, amiket egy hatalmas ultramodern sátor alá építettek. Egész évben lehet így vidámparkozni, csak a legnagyobb hullámvasutak futnak ki pár percre a szabadba. Ilyen például a világ leggyorsabb hullámvasútja a Ferrari Worldben: 4,9 másodperc alatt gyorsul 240 km/órára, felülni rá pedig csak védőszemüvegben lehet. Nem túlzás azt állítani, hogy Dubaj a vidámparkkedvelők mennyországa: több mint 8 különböző vidám- és csúszdapark közül lehet választani.

Fotó: 24.hu/Fokvári Dóra

Azt tudtam, hogy az épített környezet lenyűgöző lesz, de a sivatag közepén túl sok élőlényre nem számítottam. Pedig a Pálmán lévő szállodánkban vadon éltek a zöld papagájok, elképesztő méretű különleges kék medúzák úsztak a partnál mindenhol a tiszta tengerben, amikor pedig a sivatagi rezervátumban terepjáróztunk, illetve tevéztünk, mellettünk sétáltak a sivatagi őzek és a fehér antilopok.

A vad tevékről sajnos lemaradtam.

Dubaj nagyon más, mint amire számítottam. Tele programmal, finom ételekkel, extra magas épületekkel és megszámlálhatatlan felfedeznivalóval. Jó választás, ha valaki csak feküdni akar a tengerparton pár napot, de akár több hétig is kimeríthetetlen élményt tud adni mindenkinek. Alig várom, hogy újra ott lehessek.

Kiemelt kép: a szerző felvétele

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik