Élet-Stílus

Órákon át cipelik többtonnás terhüket a hívek, a nagyhét körmenetein, Malagában

A nagyhét az egyik legfontosabb katolikus ünnep Spanyolországban. A virágvasárnaptól, vagyis Jézus jeruzsálemi bevonulásától, a feltámadás napjáig, vagyis húsvétvasárnapig tartó Semana Santa idején, a Spanyolország déli partján fekvő  kikötővárosban, Malagában ma is az inkvizíció idején gyökerező hagyományok szerint emlékeznek meg Krisztus passiójáról. A város negyvenkét gyülekezete és keresztény testvérisége a hét nap alatt negyvenöt felvonulást rendez, melynek során élethű faszobrokat, és többtonnás trónokat cipelnek végig a város utcáin.

Egy testvériség általában két trónt hordoz körbe, az egyiket Jézus, a másikat Szűz Mária tiszteletére.

A 3 – 5 tonnás trónok mindegyikét, a súlyuktól függően 120 – 270 férfi és nő cipeli, hatalmas gerendákon. Egy emberre nagyjából 20 – 40, de akár 100 kilogrammnyi súly is juthat, amit 6-14 órán keresztül nem tehetnek le.

Minden trón elején van egy jókora harang, amit a tróncipelők vezetője folyamatosan ver egy kalapáccsal, egyrészt, hogy jelezze az utat, másrészt pedig azért, hogy a cipelők meg ne álljanak pihenni.

A menet előtt fúvósokból és dobosokból álló, fájdalmas, szívbe markoló egyházi zenéket, indulókat játszó zenekar halad. Az utcák megtelnek ünneplőbe öltözött nézőkkel – írja Facebook-posztjában Erdélyi Gábor magyar fotós, akinek lehetősége nyílt végigfotózni az idei körmeneteket.

Próbáltam minél több információt elolvasni fotózás előtt, így azt hittem felkészült vagyok, de erre nem számítottam. Megható és megdöbbentő először meglátni a 2-3 tonnás oltárokat cipelő, átszellemült, büszke embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik