Élet-Stílus

Annyira félek, hogy egy rendes csók se megy

A Kérdezd a szexterapeutát! bloghoz újabb olvasói levél érkezett, amennyiben neked is van kérdésed, ha elakadtál a szexuális életedben, ha úgy érzed, nem áll elég információ a rendelkezésedre, várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Húszéves férfi vagyok, a barátnőm huszonöt, és semmilyen területen nem ütközünk olyan problémába, mint a szex terén. A kapcsolatunk elején nem voltak komoly merevedési gondjaim, de addig jutottam a stresszeléssel, hogy már semmilyen helyzetben nem vagyok képes merevedést produkálni. Nem tudok ellazulni, és ami súlyosbítja a problémát, hogy a barátnőm megalázásnak éli meg, többszöri próbálkozás után sincs már türelme hozzám. Tudom, hogy ördögi körről beszélünk és szembe kell nézni vele, de annyira ideges vagyok és annyira félek, hogy egy rendes csókot sem tudok adni. Minderre rárakódik a félelmem, hogy bántani fogom, mert a szeretetképem egybemosódott a bántással. Félek, hogy elhagy.

Az olvasói levelet Pétertől kaptuk, akinek mi választottuk a nevét, hogy senki ne ismerje fel. A fiatalok körében is gyakori probléma a merevedési zavar, olvasónknál egy már görcsös félelemmel társult.

Mit lehet tenni?

A merevedési gondok az olvasói levél szerint lelki eredetűek, azonban a levéllel kapcsolatban szinte csak kérdéseket tudok feltenni. Ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban lelki eredetűek-e a problémák, tudni kellene azt, hogyan működik a pénisz, mire indul be, mi az a cselekvés, amire megmozdul.

  • Van-e reggeli merevedés, ha igen, milyen százalékú körülbelül?
  • Van-e éjszakai merevedés? Előfordul-e éjjel spontán magömlés?
  • Hogyan és mennyire merev állapotban ejakulál?
  • Korábbi partnereknél előfordult-e ilyen gond? Ha egyszer-egyszer is történt, az is számít.
  • Hogyan viselkedik a pénisz előjáték alatt?
  • Kell-e, és ha igen, mikor kell a péniszt szájjal vagy kézzel ingerelni?
  • Előfordul-e a maszturbálás, és ha igen, mire gondol?
  • Van-e olyan szexpóz, aminél tovább sikerül megőrizni a merevedést?
  • Mennyire ismeri a barátnője szexuális elvárásait, igényeit?

A kérdésekre adott válaszokból már összeszedhető annyi ismeret, hogy a helyzeten változtatni lehessen. De ehhez szexterápia szükséges, feltehetően a kérdésekből is látszik, milyen sok információra van szükség a falak ledöntéséhez. Olvasónk állapota már-már tarthatatlan, a félelem mindent ural, és akár a párkapcsolat is rámehet — olyan nyomás alatt van a pár, amiből muszáj kiutat találni.

A hibás mechanizmus, ami a merevedés képtelenségét idézi elő, kijavítható, de csak segítséggel, ezt önállóan nem lehet megoldani.

Amit tenni lehet önállóan is ilyen szituációban, ha azokat a helyzeteket, amikben a szexben kudarcot él meg olvasónk, kerüli, és inkább az előjátékra koncentrál, kiműveli a saját szexuális kultúráját. A kudarc kiiktatásával elérhetőbbé válhat az apró sikerélmények megélése is, megtanulhat maximálisan figyelni a partnernőjére, kielégíteni ő más-más módokon. Ehhez az első lépés talán az lehetne, ha ott kezdik, ahol a legelején: nincs behatolás, se orális szex, hanem ruhában, egymás mellett fekve hosszasan (45-60 percig) csókolóznak.

A nemi szervek területét ruhán keresztül se érintsék meg. Teljen el így körülbelül két hét, és utána lekerülhetnek a ruhák, maradjon a fehérnemű, és ugyanígy csak a csókolózás jelentse a szexuális érintkezést. Pár hét elteltével továbbléphetnek, de ehhez az szükséges, hogy a barátnő segítse olvasónkat a probléma mihamarabbi orvoslásában. A szexterápia a merevedési problémára elkerülhetetlen, ez a kudarcélmény ugyanis egy későbbi partnernél is felbukkanhat.

Az olvasói levél végén felmerül a bántalmazás mint olyan, erről ugye nem tudni, milyen eredetű, fizikai vagy lelki, illetve, hogy a gyerekkorban mikor és milyen formában volt jelen. Mindenképpen javaslom a terápiát, hiszen az erőszak, a bántalmazás bármilyen formája éppen az ellenkezőjét éri el a kívánalmaknak: nem a szerelmet erősíti, hanem az elválást segíti.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik