Élet-Stílus

Innen tudod, hogy teljesítménykényszered van a szexben

A szex tulajdonképpen az, ha a behatolás megtörténik? Az aggodalom a saját testtel kapcsolatban mindennapos? Lehetséges, hogy a teljesítményszorongás akadályozza a harmonikus szexuális életet.

A teljesítménykényszert főleg a korai magömléssel kapcsolatban szokás emlegetni, pedig nemcsak ebben mutatkozhat meg, akár nők is szoronghatnak amiatt, hogy nem elég jók a partnernek. Ennek vannak jelei, tünetei és nem lehetetlen megszabadulni a béklyótól, hiszen minél többet bukkan fel szex közben, annál nehezebb egészséges szexuális életet élni. A szexuális teljesítményszorongás bármilyen korú nőt vagy férfit érinthet, függetlenül attól, mennyi tapasztalatra tett addig szert az életében.

Kívánlak.

Sokszor elég egy ennyire egyszerű mondat is ahhoz, hogy valakit leverjen a víz, izzadjon a tenyere és szó szerint a félelem uralja minden gondolatát perceken keresztül. Képzeljük el a régóta merevedési zavarral küszködő középkorú férfit, aki csak potencianövelővel képes a szexre (amit eltitkol), mit érezhet, amikor kap egy szexuális tartalmú üzenetet a szerelmétől. Megint teljesíteni kell, merevedést kell produkálni, „ki kell elégíteni” a nőt. A félelem, hogy ez talán nem fog összejönni, és egyre többször előfordul, hogy a potencianövelő hatására sem áll fel, az élet más területeit is uralhatja.

De miért is érezzük a szorongást?

  • A nőknél jellemzően a saját testképpel való elégedetlenség, a szex iránti érdeklődés hiánya okozhat teljesítménykényszert, az orgazmus elérésének nehézsége is ilyen, továbbá a felizgulás állapotának hiánya is.
  • A férfiaknál akkor jelentkezhet, ha nehézséget okoz a merevedés elérése, ha nem megfelelő az erőssége, ha túl korán vagy túl későn következik be az ejakuláció, vagy ha egyáltalán nem történik meg.

Jó vagyok az ágyban? Tetszeni fog neki a testem?

Mindannyian hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni abban, mennyire vagyunk jók az ágyban, hogy mennyire felelünk meg a partnernek, vagy csak azon aggódunk, hogy meghitt, intim közelségbe kerüljünk valakivel. A szexuális teljesítményszorongás bizonyos esetekben alapulhat a traumatikus múltbéli szexuális élményeken, például molesztálás, szexuális erőszak vagy a korábbi partnertől kapott negatív élmény. A legtöbb esetben azonban a szorongást az váltja ki, hogy hogyan gondolkodunk a társadalmi elvárásokról, mit gondolunk és tudunk a szexualitásról, a saját testünkről, amik mind együttesen befolyásolhatják a nemiséggel való kapcsolatot.

A testkép az első és legfontosabb dolog, ami szükséges az egészséges szexuális élethez. Ha valaki bizonytalanul érzi magát a testében, ha nem szereti önmagát, biztos, hogy azon aggodalmaskodik belül, hogy mennyire fog tetszeni a partnerének, vonzó lesz-e számára vagy sem. Ez rendkívül káros a szexuális életre, ezért ha valamin szeretnénk változtatni, akkor tegyük meg mihamarabb.

Ha olyasmin aggódunk, amin nem lehet változtatni, mint akár egy nagy fül, azt muszáj elfogadni, és dolgozni azon, hogy ez mihamarabb megtörténjen.

Fontos időt szánni arra, hogy megszeressük a testünket, erre bizonyos esetekben a maszturbálás is megfelelő lehet.

A szépség sokféle, nemcsak az a kívánatos, amit a média ont ránk. Már pár perc meztelenül álldogálás a tükör előtt megteszi naponta, csak ne a kritikus énünkkel nézzük, hanem minden nap emeljük ki azt, mit szeretünk saját magunkon.

Az alakon és a mellek formáján túl a pénisz is sokféle lehet, nemcsak az, amit a pornóban látni. A férfiak többségénél a péniszük okozza a teljesítménykényszert: azért, mert nem akkora, mint a pornóban, mert nem áll úgy, mint a pornóban vagy mert azt gondolják, az kell a nőnek, ami a pornóban van. Sok-sok férfi, akik pornón kondicionálták a szexualitásukat kamaszkoruktól kezdve, hajlamosak azt hinni, hogy a szex egyenlő a behatolással, és akkor válnak igazi férfivé, ha ez megy nekik. Éppen ezért azok a férfiak, akik elégedetlenek a péniszméretükkel, előbb vagy utóbb erekciós zavarral is szembesülhetnek.

Fotó: iStockphoto

Mi a normális az ágyban? Normálisan működöm vagy sem?

A szexuális felvilágosítás, a szexuális oktatás hiánya nagyon sok párnál akadályozza a szexuális életet. Szexuálterapeutaként találkozni olyan ötvenes férfivel, akinek valóban az a tévhite, hogy a szex egyenlő a behatolással és más semmi nem tartozik oda, az már csak „maszatolás”. Az előjáték pedig a szükséges lépés, amit kötelező megtenni. Mondani sem kell, hogy ez máris megakadályozhatja az egészséges szexuális életet, hiszen olyan követelményeket támaszt maga elé, amikkel nehezen fog tudni boldogulni élete végéig. A tinik életét is meghatározhatja a szexedukáció hiánya, az ujjazástól lehet-e teherbe esni például olyan kérdés, ami egyértelműen erre utalhat.

Ha bárkiben kérdések merülnének fel a szexszel kapcsolatban, bátran kérdezzen szakembertől, vagy olvasson a témában könyveket, dr. Szilágyi Vilmos A gyönyör művészete című könyve tökéletes erre.

Minden ember máshogyan működik, ezért az elvárásaink, igényeink is eltérőek. Vannak, akik azt hiszik, az ő elvárásaik és igényeik nem normálisak, és éppen ezért szoronghatnak. A válasz erre az, hogy ne azt erősítsük magunkban, hogy miben vagyunk nem normálisak, hanem lássuk be, hogy hiányosak az ismereteink az emberi szexualitás pszichológiájában. Azaz szükségünk van szexuális nevelésre.

A teljesítménykényszerre az egyik legjobb megoldás a fentebb írt önfejlesztés mellett, ha mind önmagunkkal, mind a partnerrel megbeszéljük, mire is vágyunk a szexben, mi esik jól. Fontos megtanulni és elmagyarázni, mi zajlik bennünk, mit érzünk, mit jelent számunkra a szex. A kulturált szerető biztos, hogy meg fogja hallgatni a kéréseket, és tiszteletben fogja tartani.

Az tehát, ha valaki azt hiszi, hogy csak akkor szerethető, ha teljesít az ágyban, hogy nem hibázhat a szexben, egyértelmű jele annak, hogy a teljesítményszorongás uralja a szexuális életét.

Kiemelt kép:  iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik