Élet-Stílus

Ne attól érezze magát férfinak a férfi, hogy neked van-e orgazmusod

Szexuálterápiás üléseken és a privát beszélgetésekben is gyakori, hogy a nők négyszemközt felteszik a kérdéseiket a saját testük működésével, pláne a női orgazmussal kapcsolatban. Válogatás a saját tapasztalataimból — természetesen anonim módon.

A női orgazmus egyfajta misztikus dolog, ezért egyrészt a média a hibás, másrészt a nem megfelelő szexuális edukáció is az oka. A tévhitek miatt sok-sok nő érzi azt, hogy kötelessége minden szexnél pornós módjára élvezni, de ez természetesen a valóságban nem így van . Azok, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudják partnerrel (vagy egyedül sem) megélni a tetőpontot, válaszokat keresnek a kérdéseikre. Ezek a kérdések főleg a félelmek és az aggodalom miatt keletkeznek.

Aggódás a partner érzései miatt

  • Hogy mondjam meg a partneremnek, hogy ne érezze azt, hogy vele nem jó a szex, hanem csak nem megy?

Azok, akik nem tudnak partnerrel orgazmust megélni, nemcsak saját maguk miatt, hanem a partner érzései miatt is aggodalmaskodnak. Úgy érzik, visszajelzést kell adniuk arról, hogy a szex szuper és a partner mindenben megfelelő, ez pedig egyenlő az igazi orgazmussal. Ha ezt nem tudják megadni, akkor azt gondolják, hogy megbántják a partnerüket, nem tudják neki megadni azt, hogy „igazi férfinek érezhesse magát” — na, nem mintha ettől kéne annak éreznie magát. Jellemző kérdés az is, hogy miként tudná az alany megmondani a partnerének, hogy nem vele van a baj, és hogy ne érezze magát csalódottnak, ha nem tud elélvezni.

Azt érzi, hogy csak neki van gondja az orgazmussal, ezért rosszul működik

  • Én vagyok az egyetlen?

Amikor valaki nem képes megélni a tetőpontot a partnerrel, hajlamos azt hinni, hogy ez egy szégyellnivaló dolog és más nőknek ez biztosan könnyedén megy. Ez természetesen tévhit, sok-sok nő képtelen a partnerével megélni az orgazmust, sőt, vannak olyan nők is, akik azért tartanak több szeretőt, hátha valamelyikükkel sikerélményt élnek meg. A kérdés, hogy ugye rosszul működöm, gyakori kérdés szexterápián az orgazmusra képtelen nőknél.

3. Szexedukáció hiánya, tévhitek az orgazmusról

  • De hát az az igazi, amikor behatolással, egyszerre éljük meg az orgazmust, nem?

A nem megfelelő szexuális felvilágosítás sajnos több szexuális gondnak is alapja lehet, és ez az orgazmussal is így van, a fiúknál és a lányoknál egyaránt. Az egyik fő mítosz az, hogy a partnerrel egyszerre és együtt kell megélni a tetőpontot, ez azonban igen ritka. A másik ilyen mítosz, hogy csak a behatolással lehet igazi az orgazmus, minden más szexuális cselekvés csak másodlagos, nem olyan intenzitású. Ezek a tévhitek rendre kudarcélményt válthatnak ki, hiszen minél nagyobb az elvárás a témában, annál nagyobb lehet a csalódás érzése.

4. Nem tud másra gondolni szex közben sem

  • Lehetséges orgazmust megélni szex közben?

Sokak fejében ott van szeretkezés közben is, hogy az orgazmus egy olyan dolog, ami túl nehéz és túl sokáig tartó munkával jár. Kihívásnak élik meg, görcsölnek rajta, agyalnak, eljátsszák, hogy minden szuper, és közben belül szenvednek az egésztől. Ennek az egésznek aztán az a következménye, hogy idővel elutasítják a szexet, és inkább egyikük sem próbálkozik a másiknál.

5. Akár a hűtlenséget is elviselik

  • Látom, hogy más nőknek akár többszörös orgazmusuk is van, én ezt nem tudom megadni.

Az is gyakori, hogy az orgazmusgondok miatt valaki azt érzi, inkább elengedi más nővel a partnerét, mivel ő hibásan működik és nem tudja megadni azt, amire a másik vágyik. Emögött az áll, hogy úgy érzik, folyamatosan csalódást okoznak a partnerüknek, ezért inkább ezt is megengedik, csak ne legyen a másiknak rossz a szex. A megoldáskeresési módszer nem éppen a legjobb, hiszen ezen lehet változtatni.

Szexuálterápián van lehetőség arra, hogy a két ember szexuális izgalmi állapotát összehangolják, arra is, hogy mindenki jobban megismerje a saját teste működését. A tévhiteket, mítoszokat is a helyükre lehet tenni és más egyéb párkapcsolati problémát is meg lehet oldani. Általános probléma, hogy az előjáték (például a csókolózás) kimarad vagy nem elégséges, esetleg az orális szex egyfajta elvárásszerű rendszerre épül. A megszokott szexpózokat, forgatókönyvet is felülírhatjuk, ezekkel együttesen máris sokat lehet tenni azért, hogy a szexualitás ne egy görcsös élmény legyen, amit inkább elkerülünk, hanem harmonikus, kiegyensúlyozott és izgalmas.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik