Élet-Stílus

Szeretjük a másikat, csak kikopott a vágy

Minél több idő telik egy kapcsolatban harmonikus szexuális élet nélkül, annál nehezebb lesz helyre tenni a gondokat, ezért is lenne fontos, hogy idejében észrevegyük, túlnőtt rajtunk a probléma.

Vannak, akik akár öt-tíz éven át képesek úgy együttélni, egy ágyban aludni, hogy ünnepnapokon nyúlnak egymáshoz, vagy még akkor sem. Ezek a kapcsolatok is úgy alakultak, hogy eleinte minden működött, aztán szépen lassan kikopott a vágy, és a hálószobai élet szó szerint meghalt. Mint két testvér, úgy élnek együtt, és bár tisztában vannak a gonddal, nem tudnak ezen változtatni. Nem is lehet, hiszen minél több ideig van szó a problémáról, annál inkább csak az lesz porondon, és az élet más területeit is szépen lassan felemészti a gond. A kiegyensúlyozott szexuális életnek feltételei vannak, a folyamat a nemi hormonoknál kezdődik, hiszen ezek hiányában a szexuális vágy megszűnik. A kölcsönös szerelem, szeretet is feltétele, ahogy a szexuális fantáziák megléte is.

A harmonikus szexuális életért tehát minden nap valamivel hozzájárulunk, a vágy fenntartása leginkább abban nyilvánul meg, hogy megvan a férfi és a nő között a csábítás és hódítás természetes folyamata: és senki nem azért fekszik le a másikkal, mert elvárás, kényszer. A kiegyensúlyozott szexuális életnek ebbből kiindulva az is feltétele, hogy ismerjük a saját határainkat. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem merik megmutatni a önmagukat, például egészen kicsi dolgokban sem: igent mondunk olyan programokra, amikhez semmi kedvünk. A saját határokhoz önismeret és kellő önbizalom is szükségesek, ezek hiánya egyértelműen látszik akkor, ha azért mondunk igent valamire, mert azt hisszük, nem leszünk elég szerethetőek, ha őszintén nemet mondunk. Látható, hogy mennyi minden múlik az adott egyén személyiségén, és ehhez hozzáadódik a párkapcsolat dinamikája is. És akkor mégis, mi az, amivel képesek lehetünk fenntartani a vágyat a kapcsolatban? Például a fizikai távolsággal megteremthetjük az újratalálkozás örömét, hiányozhat a másik, és a szexuális vágy is fenntarthatóbbá válik.

Egyedi problémák is lehetnek a szexmentes párkapcsolat okai

Azokban a kapcsolatokban, ahol a testvéri viszony jellemző, a lelki kötődés és az intimitás a helyükön vannak, azonban a szenvedély, a szexualitás eltűnik. Ennek rengeteg oka lehet, jellemzően két fő csoportja van, vagy egyéni okai vannak, vagy partnerfüggő, azaz a párkapcsolat alakította ilyenné. A szexualitással kapcsolatos információk hiánya, a szégyenérzet, a bűntudat, a korai magömlés, a merevedési zavar, nőknél az orgazmuszavar mind olyan okok, amik az adott egyént megakadályozzák a harmonikus szexuális életben. Jellemzően valamilyen formában jelen van a szex az életükben, azonban nem úgy, ahogyan vágynak rá a fantáziában, és emiatt inkább kudarcélmény, a szex mintsem sikerélmény.

A saját testtel, testképpel kapcsolatos gondok is ide tartoznak, ahogy az önértékelés is: az, aki nem képes magáról elhinni, hogy szerethető, hogyan lenne képes teljesen átadni magát a partnerének? Azoknál, akiket az eredeti családjukban a szülők inkább büntettek, mint dícsértek, akár 50 éves felnőttként is komoly akadálya lehet az önértékelési probléma a harmonikus (szexuális) életnek. A nemi orientációban való bizonytalanság is oka lehet a szexmentes életnek, hiszen aki nem tudja, hogy melyik nemhez vonzódik, vagy tudja, de nem meri felvállalni és eljátszik egy szerepet, mindaddig nem lesz teljesen önmaga, amíg a kérdést nem rendezte önmagával és a környezetével.

A pornófüggés vagy bármilyen más fajta függőség is akadálya lehet a szexuális életnek párkapcsolatban: a pornó, az alkohol és a drogok megölik a szexuális vágyat hosszú távon. Onnan tudható, hogy egyéni okai lehetnek a szexuális élet nehézségeinek, ha rendszeresen felbukkan a probléma, több partnerrel is, nem pedig csak egyiküknél van jelen.

Fotó: iStockphoto

Párkapcsolati gondok is állhatnak emögött

Az egyik kliensem nemrég arra kérdezett rá, miért csak egy bizonyos partnerénél volt korai magömlése, és a többiekkel miért nem. Ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy megszakítással védekeztek éveken keresztül, de nemcsak vele, hanem más partnerekkel is, tehát ezt az okot kizártuk. Majd a további kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy ezzel a lánnyal egyáltalán nem akart gyereket, mert az édesanyjával nem jöttek ki jól. Hiába voltak házasok, hiába volt nagy a szerelem, minden erejével azon volt, hogy nehogy teherbe essen a felesége, nehogy gyerekük legyen. Néha ennyi is elég ahhoz, hogy korai magömlés alakuljon ki – szexterápián az okokkal csak érintőlegesen foglalkozunk, a megoldást keressük.

A párkapcsolat milyensége erősen befolyásolja a szexuális életet, ha például az egyik fél kapcsolatfüggő, és egy örök szimbiózisban képzeli el az közös életet, akkor nem tud kialakulni az a közelség és távolság, ami megadná a kapcsolat dinamikáját. Az se jó, ha az egyik fél megalkuvó, és mindenre bólogat, alárendelve magát a partnerének, és az se jó, ha túlzottan empatikus. Ezek eltolják a párkapcsolat lendületét egy olyan irányba, ahonnan nehéz a kiút.

Akkor is a párkapcsolat alakította ki a ritka szexuális együttléteket, a vágy hiányát, ha az egyik félnek túlzottan extrém elvárásai vannak szexben, és ezt hangoztatja is. Sőt, szeretetmegvonással büntet, ha nem az van, amit ő szeretne. Ez egyik fajtája a bántalmazó kapcsolatoknak. A szeretetmegvonás mellett a szexmegvonás mint büntetés is sok párnál jelen vannak, például egy féltékenységi vitából adódott, és az a büntetés, hogy nincs szex hónapokig.

Bármelyik ok is legyen a mögöttes oka a gondnak, a megoldás ott kezdődik, ha egyszer őszintén megbeszéljük egymással, mi a probléma. Nem kell többször, elég egyszer, és a partner hozzáállásából látható, hogy közösen képesek lesznek-e megoldani, vagy sem. Amennyiben a másik fél elzárkózik a probléma elől, ha kiakad, ha nem hajlandó ezzel konstruktívan foglalkozni, ha egyedül hagy a gondokkal, akkor a kapcsolat megszakítása lehet az egyetlen alternatíva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik