Élet-Stílus

Ezért egyre nagyobb a kereslet a briteknél a dán spermadonorok után

Az állapotos Holly Ryan egy azon anyák közül, aki dolgozik és közben egyedül neveli kisfiát. Nem tartja a kapcsolatot a hároméves fiú és a még meg nem született csecsemő apjával. Igazából még soha nem is találkoztak, a nevét sem tudja a férfinek – Írta a Mirror.

A 41 éves Ryan a nők azon egyre nagyobb csoportjába tartozik, aki Dániába azért utazik, hogy egy spermadonortól teherbe essen. A legutóbbi adatok szerint 6000 apanélküli dán-brit gyerek él az Egyesült Királyságban. Ez nagyjából a fele a nem brit spermadonortól származó gyerekeknek.

A hamarosan kétgyermekes anya szerint azért annyira népszerűek az úgynevezett „viking bébik”, mert a skandináv ország lakosai híresek a jóképűségükről. És a hároméves Johan tényleg kiköpött skandináv: kék szemek, szőke haj, egészen biztosa az apjára ütött, bárki is legyen az. És aki a magzatának is az apja. Ryan azt mondja, ez neki fontos volt, mert „régi vágású”, a gyerekeit ugyanattól a férfitől akarta, akit egyébként úgy választotta ki, mintha a barátját választaná. Összesen gyerekenként úgy 6 ezer fontot, kétmillió forintot fizetett azért, hogy teherbe essen.

De nem a kellemes külső miatt utaznak britek Dániába. Hanem azért is, mert

Nagy-Britanniában jelenleg spermadonorkrízis van.

Miközben az Egyesült Királyságban évente mintegy 13500 termékenységi kezelést hajtanak végre sperma- és petesejt adományból, mindig szűkös a brit férfiak felajánlása. Főleg 2005 óta, mikor megszavaztak egy olyan törvényt, amely szerint ha a gyerek elmúlt 18 éves, joga van tudni, ki a donor. Dániában ezzel szemben ekkor is anonimitásban marad az apa.

Az utolsó adat, amely rendelkezésre áll, 2010-es, eszerint 480 brit férfi jelentkezett spermadonornak. A toborzás pedig nem igazán sikeres. 2015-ben létrehoztak egy nemzeti spermabankot Birminghamben, de két évvel később kénytelenek voltak bezárni, mikor összesen kilenc férfi jelentkezett náluk.

Eközben a dánok a spermaadással úgy vannak körülbelül, mint a véradással, ott nem számít megbélyegzőnek sem.

Ráadásul, ha tényleg megvalósul a brexit, a dán források is elapadnak, ezért egyre sürgetőbb rávenniük magukat a briteknek, hogy legyenek spermadonorok.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik