Élet-Stílus

Lebénult egy kétéves kisfiú egy szelet almától, amit a bölcsődében kapott

Vidám, folyton mosolygó, makkegészséges, örökmozgó kisfiú volt az új-zélandi Neihana Renata. Egy napon azonban, amikor 22 hónapos volt, örökre megváltozott az élete.

A kisfiú az ikerhúgával, Aoteával volt a bölcsődében, ahol hámozott almaszeleteket kaptak uzsonnára. Neihana félrenyelte a gyümölcsöt, ami a torkán akadt. A kisfiú fuldokolni kezdett, majd 30 percen át volt a klinikai halál állapotában. Mire magához tért, az oxigénhiánytól olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy képtelen volt mozogni, beszélni, önállóan még nyelni sem volt képes, csak a légzése stabilizálódott – írja a Daily Mail.

Neihana a baleset előtt és után (fotók: ChildForum)

A tragikus eset 2016. május 31-én történt. Neihana két hónapot töltött kórházban, de az állapota nem javult. Az édesanyja, Marama feladta orvosi karrierjét, hogy 24 órában a kisfiát gondozhassa. Az anya nem vádolja az óvoda személyzetét a történtekért, de nem érti, hogyan lehetséges, hogy kicsik számára kockázatos ételnek számító, nyers almát kaptak a gyerekek a bölcsődében.

A nyers alma az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium listáján is kockázatos ételként szerepel, mert kisgyerekeknél fulladást okozhat. Az ügyben indított vizsgálat arra jutott, hogy a személyzet megfelelően képzett volt, és minden tőlük telhetőt megtettek, például azonnal mentőt hívtak.

A napokban jelent meg a ChildForum nevű gyermekvédelmi csoport részletes jelentése az ügyről. A dokumentum megállapította, hogy az eset elkerülhető lett, ha a gyerekek nem kapnak nyers almát a bölcsődében, de erős kifogások merültek fel a személyzet reakcióival kapcsolatban is. A gondozók kézzel próbálták kipiszkálni megakadt gyümölcsöt a kisfiú torkából, de az nem világos, hogy megpróbálkoztak-e az ilyen eseteknél hatásos Heimlich-fogással. A jelentés a gyermekétkeztetés szabályának szigorítására kérte az Oktatásügyi Minisztériumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik