Élet-Stílus

Nem az ivartalanítás miatt hízik meg a macskája

Az ivartalanított állatoknak más szükségleteik vannak.

Körülbelül 35 cica talált eddig gazdára a PreVital és a Noé Állatotthon közös kampányában. A kétéves együttműködés azonban nem merül ki ennyiben, a cég ugyanis nemcsak az állatotthont, de a leendő gazdikat is segíti, derült ki a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Minden örökbefogadott cica mellé egy tápokat tartalmazó ajándékcsomagot kap, a cél pedig, hogy a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet, és hogy hangsúlyozzák: az ivartalanított állatoknak más szükségleteik vannak. Többek közt erről is beszélgetett Schneider Kinga, az állatotthon munkatársa, Szitai Ádám, a PreVital kereskedelmi igazgatója és dr. habil. Fodor Kinga PhD állatorvos.

Tévhitek az ivartalanítással kapcsolatban

Nem tesz rosszat a házi kedvencével az, aki ivartalanítja

– emelte ki Fodor. Szerinte rengeteg a tévhit, például hogy az ivartalanítás jótékony hatású, rengeteg betegség megelőzhető, és nem emiatt híznak meg az állatok.

Az ivartalanítást követően a macskáknál csökken az aktivitás, lustábbak lesznek, ezért alacsonyabb zsírtartalmú, de teljes értékű táplálék szükséges a számukra. Szitai elmondta: ma már komoly tudománya van annak, hogy egy-egy állatnak mely táplálék a megfelelő, ezért fektetnek különös hangsúlyt arra, hogy portfóliójukban minden életszakaszra és élettani időszakra megfelelő táplálékok közül lehessen választani.

Mi történik, amikor egy cica az állatotthonba kerül?

24 órán belül minden állat állatorvosi vizsgálaton esik át, ezután megkapja a korának megfelelő oltásokat, végül ha egészsége és kora engedi, akkor átesik az ivartalanításon, mondta Schneider. Jelenleg körülbelül 80 cica vár gazdára az otthonban, többet ideiglenes befogadónál helyeztek el. Rossz hír, hogy ez a szám emelkedni fog, tavasz végére bőven 100 fölött lesz azoknak a macskáknak a száma, akiket az otthon befogad.

Schneider Kinga hangsúlyozta, hogy az otthon munkatársai mindig segítenek a felelős döntés meghozatalában: igyekeznek jól összepárosítani az örökbefogadásra váró cicákat a jövendőbeli gazdájukkal. Minden állatnak ismerik az élettörténetét, figyelembe veszik, hogy az örökbefogadónak milyen az életstílusa, van-e gyereke, milyen környezetben lakik, és ezek alapján ajánlanak az állatok közül.

A gazdira váró cicák fényképpel és történetükkel a Noé Állatotthon honlapján megnézhetők.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik