Élet-Stílus

Kíváncsi rá, melyik ma a legnépszerűbb látásjavító kezelés? (X)

A lézeres szemműtétekről még mindig nehezen hisszük el, hogy csak pár percig tartanak és akár már másnap visszatérhetünk a munkába, vezethetünk autót. A legkorszerűbb eljárások, élükön a FEMTO, azaz a femtosecundumos lézeres műtét pedig pont ilyen, ezért is tartozik a legkedveltebbek közé.

A szemműtéteket aszerint csoportosítja a szakma, hogy a szaruhártya mely részén vagy rétegében zajlik a műtét. A lebenyes módszerek során egy védőréteget képeznek a szemen és ez alatt, míg a felszíni eljárással a szaruhártya felszínén zajlik a beavatkozás.

A lebenyes módszer fájdalommentes, a felépülési idő rövid, és különböző variációk közül választhatunk a szakember segítségével.

Felszíni kezelések

Az egylézeres felszíni kezelések során először eltávolítják a szaruhártya felső hámrétegét, majd a szaruhártya felszínén folytatják a beavatkozást. A különböző módszerek (Epi-LASIK, PRK, LASEK) elnevezése attól függ, hogy a hámot milyen módon távolítják el a lézeres kezelés előtt.

A PRK például a világon már több évtizede alkalmazott, egylézeres módszer. Itt a hámeltávolítás mechanikus eszközzel történik, majd a lézer elvégzi a fénytörési hibák korrekcióját. Maga a műtét fájdalommentes, a felépülési idő hosszabb: 3-4 napig javasolt a pihenés. A műtét utáni első napokban a hámosodás miatt idegentest-érzés, fényérzékenység léphet fel, de ezek a mellékhatások rövid időn belül elmúlnak. Ma már létezik Sasszem NO-Touch kezelés is, amely során már a hámréteg eltávolítása is lézerrel történik. A PRK és a Sasszem NO-Touch eljárások esetén egy speciális kontaktlencse alatt gyógyul a hám néhány napig.

A LASEK, ami a PRK egy változata, a felső hámréteget húsz százalékos alkohol segítségével lazítja fel – felhajtják, majd az eljárás után visszahajtják. Ez az eljárás világszerte visszaszorulóban van, mert a többi gyorsabb és kevesebb kellemetlenséggel jár.

 

Lebenyes eljárások

A FEMTO a jelenleg legnépszerűbb lebenyes kezelés. Ezek a beavatkozások a felszíni kezeléshez képest gyorsabb gyógyulási idővel járnak és fájdalommentesek. A kezelés után csak rövid időre léphet fel érzékenység, ráadásul a lábadozási idő is rendkívül gyors, elég egyetlen napot pihenni. Az eljárás lényege, hogy védőlebenyt képeznek a szaruhártya felső rétegéből, majd a lézer elvégzi a korrekciót. Amikor az eljárásnak vége, egyszerűen visszahajtják a védőlebenyt.

A védőlebeny képzésétől függően megkülönböztetünk LASIK és FEMTO típusú kezelést. A LASIK eljárásnál egy speciális, mechanikus eszköz (a mikrokeratóm) segítségével történik a védőlebeny kialakítása. Mivel a beavatkozás szövődményekkel járhat, ezért ma már egyre kevésbe alkalmazzák.

A lebenyes kezelések közül a legbiztonságosabb és leggyorsabb felépülést ígérő kezelés jelenleg a FEMTO. Itt szintén egy vékony lebeny kialakítására és felhajtására van szükség. Nagy előnye, hogy ezt a lebenyt ezúttal nem késsel, hanem femtosecundumos lézerrel alakítják ki. A lebenyképzés után a dioptriákat egy másik lézerrel kezelik, majd a lebenyt visszahajtják. A második, úgynevezett excimer lézer a látásjavító korrekciót a szaruhártya mélyebb rétegeiben végzi, így a gyógyulási idő is rövidebb és fájdalommentes. Külön előnye a módszernek, hogy egy nap pihenést követően már lehet menni dolgozni, akár számítógép előtt is végezhetjük a feladatunkat. Csak 3 hétig kell szemcseppeket használni, ezt követően 2 hónapig akkor, amikor a szabadban tartózkodunk. 100% UV-szűrős szemüveg viselete ajánlott. Érdemes tudni, hogy nagy dioptriák esetében a FEMTO ajánlott leginkább, ugyanis az biztosítja a legjobb eredményt.

 

Egyénre szabva

Minden páciens szeme más. A személyre szabott kezelést egy alkalmassági vizsgálat alapján állapítja meg az orvos. Egyes klinikákon ezeket a vizsgálatokat ingyenesen elvégzik. A megfelelő beavatkozás kiválasztása mellett legalább annyira fontos, hogy milyen klinikán végeztetjük el a műtétet. Olyan helyre menjünk csak, ahol sok műtéti eljárást végeztek már, és többféle kezelést is kínálnak, hiszen így biztosan választhatjuk ki azt, amelyik a legmegfelelőbb az életmódunkhoz, a munkánkhoz és a pénztárcánkhoz. Van olyan klinika is, amely garanciát vállal a végeredményre – ez szintén egy fontos döntési szempont, így teljesen nyugodtak lehetünk. Gondoljunk arra, mennyi örömöt nyújt az, hogy újra tisztán, élesen – szemüveg és kontaktlencse nélkül – láthatjuk a világ csodáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik