Élet-Stílus

Annyira meggyűlölte a fogyasztói társadalmat, hogy egy éven keresztül csak romlott ételeket evett

Egy éve lejárt tortilla, hetek óta romlott húsok, megsárgult, ráncos gyümölcsök. A marylandi apuka, Scott Nash szinte mindent megevett, hogy a családjának megtanítson egy fontos leckét a pazarlásról.

A történet főszereplője, Scott Nash egy MOM’s Organic nevű bolt tulajdonosa, ahol csak természetes alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, tejtermékeket lehet vásárolni. A férfi elmondta, hogy a legtöbb áruházlánc túl sok mindenre ráaggatja a hamarosan lejár címkét, pedig ez kifejezetten káros gyakorlat. A földön rengetegen éheznek, sok helyen általános az élelmiszerhiány, ekkora pazarlást egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak, mondja Nash, majd így folytatja:

Vannak élelmiszerek, amik megsérültek, ezért ehetetlenek, akadnak olyan típusú ételek, amiktől súlyos beteg lesz az ember, ha lejárat után eszi meg őket, de ezek mellett igenis létezik nagyon sok olyan alapanyag, amit bátran fel lehet használni azután is, hogy lejártak.

Nash szerint az is nagy probléma, hogy az átlag vásárlók a régi beidegződések miatt eleve nem is tudják, mit jelent az, ha egy élelmiszer lejár, állítása szerint hatalmas különbség van lejárt és romlott élelmiszer között. Azért, hogy bemutassa az igazát a saját családjának, a férfi egy éven keresztül rendszeresen lejárt élelmiszereket fogyasztott, persze az ésszerűség határain belül.

Annyira meggyűlölte a fogyasztói társadalmat, hogy egy éven keresztül csak romlott ételeket evett 1

Egy éves tortilla, hetek óta lejárt húsok

Kezdjük a legfontosabbal: Nash nem halt meg, túlélte a kísérletet. A férfi elmesélte, hogy rendszeresen több hónapos papíron romlott joghurtot evett, de volt olyan is, hogy több hónapos tejszínt használt. Fontos megjegyezni, hogy az említett ételek nem bontottak voltak, hanem csak a rájuk írt dátum alapján voltak elvileg ehetetlenek.

Nash saját bevallása szerint sokszor ebédelt hetek óta lejárt húsból készült ételeket, de olyan is volt, hogy egy egész éve romlott tortilla csipszet nassolt.

A családapa a blogján elmesélte, hogy az ötlet akkor fogalmazódott meg a fejében, amikor otthon, a hűtő hátuljában talált egy kartonnyi, hat hónapja lejárt joghurtot, amit nem volt szíve kidobni. Scott csinált egy smoothie-t, ami után meglepve tapasztalta, hogy nem halt meg, sőt, nem lett semmilyen baja.

Mennyire van igaza Scottnak?

Vetődhet fel a kérdés. Meglepő módon azt a szakértők is elismerik, hogy a termékekre írt lejárati dátumok sokszor túlságosan elővigyázatosak. Ez persze érthető, hiszen melyik forgalmazó akarná megkockáztatni, hogy a fogyasztók folyamatos rosszullét miatt rendszeresen pereskedjenek. Egy élhető jövőt kutató szervezet, a John Hopkins Center által készített felmérés azt állapította meg, hogy a vásárlók sokszor rettegve a lejárati dátumtól egyszerűen kidobják a még jó, ehető állapotban lévő élelmiszereket, elsegítve ezzel az elképesztően kártékony pazarlást.

iStock

A felmérés számai árulkodók:

  • A válaszadók 84%-a alkalmanként már a dátum környékén megszabadul az élelmiszertől, akkor is, ha az még nem járt le.
  • 37% viszont egyenesen azt állította, hogy rendszeresen kidobja azokat az ételeket, amik már közelítenek a lejárat dátumához.

Dániában egyébként már létezik olyan csomagolás, amely nem dátumokkal üzen a fogyasztóknak, hanem különböző jelölésekkel. Az egyértelmű szöveges felhívások sokkal könnyebben értelmezhetők a fogyasztók számára, így abban bíznak Dániában, hogy rövid idő alatt vissza tudják szorítani a pazarlást. A szakértők ennek ellenére óvatosságra intenek: senkit nem bátorítanak arra, hogy rendszeresen lejárt, esetleg félig romlott dolgokat egyenek. Arra azonban érdemes figyelni, hogy idő előtt ne szabaduljunk meg fogyasztható élelmiszertől, mert ha sokan így tesznek, annak évek, múlva beláthatatlan következményei lehetnek.

Munchies

Ajánlott videó

Olvasói sztorik