Élet-Stílus

A „halhatatlanság elixírjére” bukkantak egy ősi, kínai sírban

Különleges bronzkorsót találtak régészek egy ezer éves sírban, Kína Henan tartományában. A legenda szerint, aki iszik az edényben tárolt folyadékból, halhatatlanná válik – írja a brit Metro.

Első alkalommal találunk mitikus, halhatatlanság-gyógyszert Kínában

– mondta el Si Csia-csen, a lojangi Régészeti és Kulturális Emlékek Intézetének vezetője az állami Xinhua hírügynökségnek.

A folyadék tanulmányozása segít majd megérteni a régi kínaiak halhatatlansággal kapcsolatos gondolkodásmódját és a kínai civilizáció evolúcióját

– tette hozzá.

A nagyjából 3,5 liternyi, fura, sárgás, áttetsző folyadékot tartalmazó bronzkorsót egy 210 négyzetméteres sírban találták Lojang városban. A régészek azt mondják a folyadéknak erős, borszerű illata van, emiatt egy ideig azt hitték, valamilyen likőrféleség lehet. A laborvizsgálatok azonban egészen mást mutattak.

A folyadék nem alkoholos ital, hanem kálium-nitrát és alunit (más néven timsókő) keveréke. Az ősi taoista szövegek szerint pedig ezek egy olyan elixír alkotóelemei, mely természetellenesen hosszú életet garantál. A kutatók szerint ezek a szerek meglehetősen elterjedtek voltak a Nyugati Han-dinasztia korában. De a legtöbbször a várt hatásnak épp az ellenkezőjét váltották ki.

Azt nem tudni, hogy jelenleg megtalált elixírből ivott-e valaha valaki, vagy csak rituális céllal helyezték el a sírban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik