Élet-Stílus

Keresztnevek: a celebek egy részét utánozzuk, a celebek egy része meg felül a trendekre

Keresztnevek: a celebek egy részét utánozzuk, a celebek egy része meg felül a trendekre

Hétfőn megjelent a lista 2018 legnépszerűbb utóneveiről, és úgy döntöttünk, a múlt évhez hasonlóan az idén is megnézzük, látszik-e a névadási statisztikákon az, hogy a celebek miként nevezték el újszülötteiket.

Levente helyett már Dominiknak nevezzük el a fiainkat
Kijött a legfrissebb utónévstatisztika!

A statisztika forrása az idén is a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága volt, ahol évi bontásban lehet megnézni, hogy melyik volt a legnépszerűbb 100 fiú- és lánynév, azokat hányszor adták első és második névnek az adott évben születő babáknak. Ezután megnéztük, hogy az előző évben mennyire volt népszerű az adott név, illetve utána mennyire kapták fel, az adatokat pedig grafikonra vittük.

Külön grafikonra tettük a lány és a fiú neveket, a név mellett pedig az is látszik, hogy mikor született meg a celebgyerek, mikortól érdemes nézni a változást az utónevek népszerűségében. 

A lányok

A lenti számokat látva Berki Krisztián és Hódi Pamela döntése is szerepet játszhatott abban, hogy a Zselyke név 2013-ban kiemelkedett az ismeretlenségből: míg lányuk születése előtt, 2012-ben 200 ember adta a gyerekének ezt a nevet, addig két évvel később már 653 lány kapta meg szüleitől a Zselyke keresztnevet. A lányuk második keresztneveként jegyzett Natasa 2014-től szerepel csak a TOP100-as utónévlistán, azóta viszont egy 2016-os mélypontot leszámítva nagyjából stagnál, picit emelkedett a népszerűsége.

Molnár Ferenc gyereke, Szofi 2014-ben született. Előtte évben 138-an kapták meg első vagy második utónévként ezt a keresztnevet, 2016-ban viszont már kétszer annyian, 262-en. A 2017-es 229-ről tavaly 284-re nőtt az újonnan született Szofik száma, ennek az is lehet az egyik szomorú oka, hogy az énekes kislányáról betegsége miatt az előző évhez képest többet cikkeztek az újságok.

2017 márciusában Som-Balogh Edina, szeptemberben pedig ÉNB Barbi nevezte el kislányát Liliennek, ami meg is látszódhat a trendekben: az egyébként is népszerű keresztnevet 2016-ban 303 kislány kapta, 2017-ben 376, tavaly pedig még ennél is több, 392.

Bárdosi Sándorék 2017 júniusában született kislánya, Maja nem a trendeket diktálta, inkább követte: a keresztnév már a megelőző években is elképesztően népszerű volt. Abban az évben 838 gyereknek adták ezt a nevet, ami tízéves rekord — tavaly például „csak” 700-nak.

Kíváncsiak voltunk arra, Nánási Mici rendhagyó neve mennyire dobta meg a statisztikákat, de a kislánynak még névnapja sincs.

Made with Flourish

A fiúk

Sebestyén Balázsék első fia 2009-ben született és az addig nagyjából ismeretlen Benett nevet kapta. Abban az évben a Flórián állt a százas lista legvégén, összesen 107 kisfiú kapta azt a nevet, így a Benett ennél kevesebb újszülöttnek jutott, ha nem fért fel a listára. 2009-ben viszont már 254 gyerek kapta meg első vagy második utónévként, tavaly pedig már 838-an. Második gyerekük 2014-ben született, a Noel nevet kapta, ami azóta is felfutás mutat.

Nánási Pál és Ördög Nóra második gyereke, Vencel szintén 2014-ben született, és míg 2015-ben 95 kisfiút neveztek el így, addig tavaly kétszer ennyit.

Sebestyénékhez hasonló a helyzet Majkáék második gyerekével, Olivérrel, aki 2016-ban született meg. Az Olivér név 2012-ről 2013-ra 641-ről 787-re nőtt az újszülöttek körében, ezt a szintet pedig három éven át tartotta is, azért részben talán Majoros Péteréknek is köszönhető, hogy 2016-ban lőtt ki a népszerűsége annyira, hogy tavaly már 1065 kisfiú kapja meg. Első gyerekük, Marián neve soha nem került be a TOP100-as listába, így nem tudjuk, mennyivel nőtt a népszerűsége.

Horváth Éva 2017-ben szülte meg és nevezte el kisfiát Kristófnak, a vizsgált nevek közül pedig egyike annak a kettőnek, amelyiknek a népszerűsége a következő évben csökkent. Aggodalomra azonban nincs ok: az elmúlt tíz évben mindig ott volt a TOP100-as listában, ráadásul elég előkelő helyen is — tavaly a 16. legnépszerűbb fiúnév volt.

Lotfi Begi ikrei 2017 júniusában születtek meg, és míg az egyiket Zoránnak nevezték el, ami kimutathatatlan az elmúlt év utónév-statisztikáiban, addig a másik Zalán lett, ami a Kristófhoz hasonlít: a ’10-es évek elején csúcsra tört a népszerűsége, tavaly viszont már kevesebb gyerek kapta, mint egy évvel korábban.

Szinetár Dóra kisfia, Benjamin 2017 szeptemberében született meg, a név az elmúlt tíz évben elég szűk skálán, 172 és 255 között mozgott, a TOP100-ban 2012 óta van benne. Czippán Anett Somája szintén abban a hónapban született, de a keresztnevet tavaly főre pontosan ugyanannyi kisfiú kapta meg, mint 2017-ben.

2010-ben 654 kisfiúnak adták a szülei a Kevin keresztnevet — azt, amit Cooky-ék is adtak gyereküknek tavaly januárban. Valószínűleg részben ezzel sikerült megállítani a név népszerűségének csökkenését, ami 2017-re oda jutott, hogy már „csak” 388 újszülöttnek adták. Tavaly ez a szám 430-ra emelkedett, ami a 2016-os szintet hozza.

Nyári Dia 2018 júliusában szülte meg Zétényt, így valószínűleg nagy hatással nem volt a tavalyi statisztikákra, hogy ő hogy nevezte el a gyerekét. A keresztnév viszont annyiban érdekes, hogy feltörekvő ágban van: egy 2013-as visszaesést leszámítva 2010 óta folyton növekszik azoknak a kisfiúknak a száma, akik ezt a nevet kapják első vagy második utónévként — 308-ról 528-ra emelkedett ez a szám nyolc év alatt.

Nem került bele a TOP100-as listába az elmúlt tíz évben, így nem is tudjuk megnézni, hogy mennyit változott a népszerűsége a Belián és a Mendel neveknek — előbbit Sub Bass Monster, utóbbit Szabó Zsófi adta kisfiának.

Made with Flourish

Csak a gyerekek ötöde nem kap népszerű nevet

Arra is kíváncsiak voltunk, hány főt tesznek ki a TOP100-as nevek az újszülöttek közül. A tavalyi évet nézve összesen 39.869 fiút és 32.420 lányt „fedtek le” a toplistás nevek és mivel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 89.800 élveszületés volt, nem nehéz kiszámolni, hogy mindössze 17.511 olyan gyerek volt, aki nem népszerű nevet kapott.

A lenti grafika többszintes: először azt lehet látni, hogy hogyan oszlanak meg a népszerű fiú- és lánynevek, utána pedig az egyes kategóriákra kattintva láthatjuk, hogy azon belül mekkora részarányt kaptak a különböző utónevek.

Made with Flourish
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik