Élet-Stílus

5 ezren álltak az esőben sorban, hogy kiderüljön, tudnak-e segíteni a beteg kisfiún

Oscar Saxelby-Lee miatt rekordméretű tömeg ment el megvizsgálni magát a hétvégén – írta a Daily Mail.

Az akut limfoid leukémiában szenvedő fiú orvosai szerint mindössze három hónapja van hátra, ha nem találnak neki megfelelő donort, akitől vérsejteket tudnak venni.

Saxelby-Lee december óta, mikor diagnosztizálták nála a kórt, kap kemoterápiát, de ennél agresszívabb kezelésre van szüksége, hogy meggyógyuljon.

Az ötéves fiúnak rengetegen próbáltak meg segíteni, worcesteri iskolájánál

4855 ember állt a szakadó esőben, hogy megvizsgáltassa magát, hogy megfelelő-e a saját vérük őssejtje.

A jótékonysági szervezet, ami megvizsgálja a beérkezett mintákat, azt közölte, hogy az eddigi legtöbb segíteni próbáló 2200 ember volt, így Saxelby-Lee több mint megduplázta a rekordot.

Ezzel a betegséggel az Egyesült Királyságban évente 650 embert diagnosztizálnak, a betegek nagyjából fele gyerek. A gyors lefolyású és agresszív rákos kór azzal jár, hogy a beteg csontvelőből nagyszámú fejletlen fehérvérsejtet szabadít fel. Ezek a vérsejtek szétterjednek a testben és olyan tüneteket okoznak, mint a fáradtság, légzési nehézségek, sápadtság, láz, csont- és ízületi fájdalom. A kisfiúnál szülei először ismeretlen eredetű zúzódásokat fedeztek fel.

A most begyűjtött mintákból a kutatók azt válogatják ki, ami leginkább hasonlít Saxelby-Lee vérsejtjeinek struktúrájára, hogy minél nagyobb eséllyel befogadja a szervezete, ha átültették. Azért van szüksége őssejt-transzplantációra, hogy feltöltsék a saját vérsejtjeit, amelyeket a kemoterápia elpusztított. Minél előbb megtörténik ez, annál nagyobb esélye van a fiúnak a felépülésre.

A megfelelő őssejt megtalálása viszont nem egyszerű, a jótékonysági szervezet szóvivője szerint

lényegében akkora esély van rá, mint megnyerni a lottót.

Kiemelt kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik