Élet-Stílus

Úgysem találja ki, mi ez a répaformájú tárgy, amiért valaki több mint másfél millió forintot fizetett

Egy egészen különleges műtárgy került kalapács alá a brit Sworders aukciósházban. A kései XIX. századból származó, 167 centi hosszúságú, répaformájú ereklye még a furcsaságairól elhíresült „Nem mindennapi tárgyak árverésén” is meghökkenést váltott ki az érdeklődőkből – írja az Atlas Obscura.

A különleges műtárgy nem más, mint

egy kitömött bálnapénisz,

amiért 6000 dollárt (közel 1,7 millió forintot) fizetett ki a győztes licitáló. A tárgyat bemutató specilasta, Mark Wilkinson azt mondja, rögtön izgatott lett, amikor egy gyűjtő árverése ajánlotta a tárgyat.

Majdnem akkora, mint én magam, a legszélesebb pontján nagyjából egy láb (30,48 cm) az átmérője, a súlya pedig 18 font (kb. 8 kg). Valamilyen szőrrel, valószínűleg lószőrrel tömtek ki. Régen a matrózok dohánytárolásra használták az ilyen bálnapéniszeket, mert azokban a dohány a hosszú hajóutak végére sem száradt ki

– mesélte Wilkinson a bálnapéniszről.

Wilkinson elmondta, hogy a legnehezebb dolga a műtárgy beárazásával volt, mert nemigen volt mihez viszonyítani. Az aukciósház így kénytelen volt az eladó becsléseire hagyatkozni, aki 4500 és 5800 dollár közé tette a műtárgy értékét.

(Kiemelt fotó: Sworders Fine Art)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik