Élet-Stílus

15 doboz sört pumpáltak az orvosok a gyomrába, hogy megmentsék az alkoholmérgezéstől

A vietnami Quảng Trị tartományban öt liter sört ömlesztettek a 48 éves Nguyen Van Nhat gyomrába, hogy megmentsék az életét – írja a Daily Mail. A kórház intenzív osztályának főorvosa, Dr. Le Van Lam azt mondta, azért kellett ezt tenniük, mert a férfi szervezetében 1119-szer magasabb volt a metanol szintje, mint normális estben, vagyis az alkoholmérgezéstől mentették meg az életét.

Először azonnal egy liter (három doboz) sört adtak be neki, hogy lelassítsák a mája metanol termelését. Ezt követően óránként egy dobozzal kapott még, 15 után volt újra tudatánál Nhat.

A főorvos elmagyarázta, hogy a gyomor és a belek azután is juttatnak alkoholt a véráramlatba, ha már abbahagyta az ivást vagy teljesen eszméletlen, vagyis egy ideig még nő az alkoholszintje. Lam szerint az alkohol két formájáról van szó, a metanolról és az etanolról, a májnál pedig elsőbbséget élvez az etanol lebontása.

A férfi akkor vált eszméletlenné, amikor a metanol a szervezetében oxidálódott formaldehiddé, ami ilyenkor hangyasavat termel. Hogy megelőzzék az oxidációt és ezzel a hangyasav létrejöttét, sört adtak a metanolmérgezett betegnek, vagyis a metanolszint növekedését etanol, vagyis sör adásával érték el.

Nhat végül három hetet töltött a kórházban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik