Élet-Stílus

Ezzel a betegséggel csak kevesen futnak az orvoshoz

Az aranyér rendkívül kellemetlen, sőt időnként ijesztő tünetei többnyire eredményesen kezelhetők vény nélkül kapható kúpokkal, kenőcsökkel, illetve gyógyszerekkel, de csak bizonyos korlátok között. Van, amikor orvoshoz kell fordulni.

A kezeletlen aranyér állapota egyre romlik, egy idő után már-már elviselhetetlen fájdalmat, kínlódást okoz. Mivel „kellemetlen tájékon” helyezkedik el, az ember nem rohan azonnal orvoshoz még akkor sem, ha valójában nincs mit szégyellnie, hiszen 50 éves kor felett a lakosság csaknem fele szembesült már az aranyér valamilyen formájával. Egy magyarázat szerint ez az alattomos elváltozás épp azért kapta nevét az aranyról, mert a beteg úgy rejtegeti problémáját, ahogy a fösvény titkolja aranyát.

Otthon lehet kezdeni

Maga az aranyér a végbél környékén elhelyezkedő, nyálkahártyával burkolt érköteg elnevezése, amelynek szerepe a végbél optimális működésének biztosítása és a széklet szivárgásmentes megtartása. Bizonyos esetekben azonban ez az érköteg kitágul, sérülékennyé válik, akár a végbélnyíláson is kitüremkedhet. Kényelmetlen és tényleg nagyon fájdalmas lehet, vérzéssel járhat, érdemes tehát már a legelső panaszok megjelenésekor közbeavatkozni.

Szerencsére az aranyeresség – főleg kezdeti stádiumában – viszonylag könnyen és hatékonyan gyógyítható, kézben tartható vény nélkül kapható gyógyszerekkel vagy gyógyászati segédeszközökkel, amik lehetnek kúpok, kenőcsök vagy szájon át szedhető tabletták.

Mielőtt rátérnénk a részletekre, mindenképp előre kell bocsátani: ha a recept nélküli készítmények nem hoznak enyhülést, illetve az aranyér már ezek használata előtt előrehaladottabb stádiumban van, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Egyrészt mert a házilag aranyérnek tulajdonított tünetek más betegség jelei is lehetnek, másrészt szakember dolga eldönteni, hogy egy adott stádiumban milyen kezelés szükséges.

Kúp vagy kenőcs?

A végbélkúp és a kenőcs egyértelműen helyi kezelést jelent, e termékek többféle hatóanyagot tartalmaznak. Enyhe aranyeres csomók kezelésére rendszerint az orvosok is recept nélkül kapható szereket javasolnak. A különböző készítmények összetétele eltérő lehet, de mindenképpen olyan hatású összetevőkből állnak, melyek a főbb tünetek enyhítésére alkalmasak, azaz:

  • érösszehúzó;
  • helyi érzéstelenítő, viszketést enyhítő;
  • gyulladáscsökkentő;
  • fertőtlenítő;
  • bőr- és nyálkahártya-regeneráló, hámosító hatással rendelkeznek.

A kenőcs vagy kúp kérdésének eldöntésében döntő fontosságú, hogy külső vagy belső aranyerességről van-e szó. Utóbbi esetben – egyéni döntés alapján – választhatunk kúpot, vagy applikátorral a végbélbe juttatható kenőcsöt is, melyet lehetőleg az esti tisztálkodást követően, közvetlenül lefekvés előtt célszerű alkalmazni. Külső aranyérnél a kenőcs a megfelelő, melyet tisztálkodást követően könnyed mozdulatokkal fel lehet vinni az érintett területre, akár naponta többször is.

Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, egyes helyi készítmények ugyanis nem ajánlottak vérzéses aranyér esetén.

A tabletta

Elsőre talán furcsa, de szájon át is tehetünk a végbélért, méghozzá kifejezetten erre a célra kifejlesztett tablettákkal, kapszulákkal. Ezek a helyileg alkalmazott készítményekkel együtt is szedhetők, erősítik az érfalakat, a kötőszövetet, gátolják a vénák kitágulását.

Mellékhatásként apró gyomortáji problémák vagy bőrkiütések kialakulhatnak, ami viszont nagyon fontos: egyes vény nélkül kapható aranyér elleni gyógyszerek némely összetevője csak ellenőrzés mellett szedhető együtt más gyógyszerekkel.

Újabb érv tehát amellett, hogy ne kísérletezzünk a végtelenségig, kérjünk orvosi segítséget. Mint a náthánál: ha az otthoni kezelés ellenére tovább dugul és folyik az orr, nem enyhül a köhögés, marad a rossz közérzet, az ember akkor is „lemegy a körzetihez”.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik