Élet-Stílus

Emberek, akik a szaglásból élnek – A világ leghíresebb illatait köszönhetjük nekik

Az illatokon keresztül is őrizzük emlékeinket, melyek így sokszor erősebb érzelmi töltetet hordoznak, mint egy-egy fénykép. Szaglásunk révén, az illatok segítségével akár életünk legszebb és legmeghatározóbb élményeihez is visszarepülhetünk.

A parfümőrök fő munkaeszköze a kifinomult és rendkívül érzékeny orruk, amivel szó szerint kiszagolják még azokat az illatokat is, amiket egy átlagember már nem érzékel. Íme a világ leghíresebb parfümőrei, akiknek kedvenc illatainkat köszönhetjük!

Egy jól megválasztott parfüm tükrözi a személyiséget, jókedvre deríthet, növelheti a vonzerőt és erősítheti viselőjének karakterét. Európa 2 leghíresebb iskolája, ahol parfümőröket – vagy más néven parfüm-orrokat – képeznek Grasse-ban (Grasse Institute of Perfumery) és Versailles-ban (Institut Supérieur International du Parfum Cosmétique et de l’Aromatique alimentaire) található. Az intézményekben a tanulók a kémiai és biológiai ismeretektől kezdődően a parfümök rendszertanával, az illatmolekulák viselkedésével, a parfümalapanyagokkal és az illatakkordok készítésével is megismerkednek.

Sophia Grojsman

A világ egyik legkeresettebb parfümőre a fehérorosz származású Sophia Grojsman. Pályafutását az International Flavours & Fragrances laborasszisztenseként kezdte, majd az Yves Saint Laurent Paris nevű parfüm megalkotása a mesébe illő kitörést jelentette számára. Nevéhez fűződik a Calvin Klein Eternity és a Lancome Tresor is. Sophia szerint:

A jó parfümőr olyan, mint egy kaméleon. Képes létrehozni eltérő jellegű alkotásokat, miközben megőrzi a csak rá jellemző egyedi jegyeket.

Pierre Bourdon

Bourdon az illatoktól és a kifinomult szaglástól eléggé messze kezdte pályafutását, ugyanis eredetileg politikatudományból diplomázott. Ám a parfümök rajongóinak nagy szerencséjére az illatok hamarosan magukkal ragadták. 1971-től képezte magát, így ő lett végül többek között a Dior Dolce Vita, valamint a friss Davidoff Cool Water megalkotója.

Christine Nagel

A genfi születésű Nagel vegyész-kutatóként kezdte, majd piaci elemzőként folytatta, és csak eztán találta meg élete hivatását, és lett parfümőr, méghozzá a híres parfüm-orr, Michel Almairac (Burberry Burberry of London, Gucci Eau de Gucci) mentorálásával. Nevéhez olyan illatok fűződnek, mint a Giorgio Armani Sí, a Dolce&Gabbana The One, a Dior Miss Dior Cherie, vagy a Fendi Theorema. Nagel dolgozott a Cartier-nek, volt a Hermés divatház pafümőre, majd 2016-ban visszavonult.

Olivier Cresp

Mint sok parfümőr, Cresp is Grasse-ban született, ahol családja parfümalapanyagokkal kereskedett. A sarki bolttól a legelegánsabb színházakig már jó pár éve szagolgathatjuk Olivier egyik leghíresebb alkotását, hiszen ő a szülőatyja a D&G Light Blue illatnak. Továbbá neki köszönhetjük a karakteres és mély Thierry Mugler Angel, a Nina Ricci Nina, és a Cacharel Noa parfümöket is. Nemrég munkásságát életműdíjjal is elismerték.

Jacques Polge

A Provance-ban nevelkedett Polge gyakran nyaralt Grasse-ban, és eredetileg irodalmárnak készült. 1978-tól egészen 2013-ig a Chanel-ház parfümőre volt, ő alkotta meg a karakteres Coco Mademoiselle, az ikonikus Chance és az Allure parfümöket.

Jean-Claude Ellena

A Grasse-ban született Ellena számára nem volt kérdéses, hogy parfümőr lesz: édesapja és bátyja is szakmabeliek. A Bvlgari elegáns illatait köszönhetjük neki, és a Hermés-ház exkluzív, niche vonalát vitte, amihez kizárólag a Hermés üzletekben lehet hozzájutni. 2017-ig volt a Hermés-ház parfümőre.

A szagok, illatok tolvaja vagyok.

Fabrice Pellegrin

Pellegrinnek az édesapja is parfümőr, így mondhatni génjeiben hordozza a kifinomult szaglást. A nevéhez az utóbbi évek egyik legsikeresebb illata kapcsolódik: Pellegrin kreálta a Thierry Mugler Womanity illatát. De a Hermes Caleche Eau Delicate ugyancsak az ő nevéhez kötődik.

Zólyomi Zsolt

Az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt évtizedek óta egyedüli magyarként tanulta ki a versailles-i ISIPCA iskolában a parfümkészítés tudományát. Zsolt a felső kategóriás, luxus parfümkészítés mellett kötelezte el magát, és egyedi megrendelésekre is készít haute couture illatokat külföldi és hazai megrendelők számára. Budapesti üzletében parfümtanácsadásra is van lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik