Élet-Stílus

Emiatt csókolják meg egymást a párok szilveszter éjfélkor

Hagyománynak mondhatni, hogy mikor szilveszterkor éjfélt üt az óra, a párok tagjai megcsókolják egymást. De honnan jön ez?

A Mirror szerint a német és az angol folklórnak is a része, ősi kultúrákból, babonákból ered, miszerint az első ember, akivel ilyenkor összeakad az ember, az meghatározza, hogy jó vagy rossz évünk lesz. Vagyis, az éjfélkor elcsattant csók miatt egész évben erős marad a kapcsolatunk.

A GQ egy másik eredetről ír, ők egészen az ókori rómaiakig tekintenek vissza, akik decemberben ünnepelték meg a szaturnáliát (a keresztényég előtti „karácsonyt”), ami nagy lakomákat, ivászatot és – nem mellesleg – orgiákat jelentett. Így az is lehet, hogy a csók ennek az ókori hagyománynak az enyhébb változata.

Tulajdonképpen ez a december 31-i hagyomány csoda, ha nem lenne már, mert a brit lap arról is ír, hogy a reneszánsz korában is létezett. Akkor szerte Európában álarcos bálokat rendeztek szilveszterkor, éjfélkor pedig levették a maszkjukat, és megcsókolták egymást, hogy így tisztítsák meg egymást az ördögtől, így tiszta lappal indíthatták az új évet, írta Joanne Wannan a Kisstory: A Sweet and Sexy Look at the History of Kissing című könyvében.

A skótok a szilveszterén, a Hogmanay-en az a hagyomány, hogy nemcsak egy embert, hanem mindenkit megcsókolnak, akikkel egy teremben tartózkodnak éjfélkor.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik