Élet-Stílus

A magány miatt is félrelépünk

Számos oka van annak, ha valaki úgy dönt, belevág egy románcba a harmadik féllel. Ezeknek komoly előzményük lehet a házasságban, párkapcsolatban, többnek biztos, hogy az évek során hangot is adnak, csak éppen nem történik érdemi változás. Érdemes ezekre intő jelként tekinteni, és még mielőtt felbukkanna a szerető, tenni azért, hogy a közös élet harmonikusabb, érzelmileg, szexuálisan teljesebb legyen.

A megcsalás fogalma páronként változhat, egy dologban mindegyikben közös: a hűtlenség az, amikor a bizalom megtörik. Ha az egyik fél félrelép, akkor elárulja a partnere bizalmát, a hazugságok és az árulás akkor is bekövetkezhet, amikor csak online tartunk fenn valakivel viszonyt, és sohasem találkoztunk személyesen. Ilyen helyzetekben a másik fél sérül, akkor is, ha a szexuális hűség megmarad.

Nézzük, milyen kiváltó okok lehetnek a feleknél!

Ha úgy érzi, elhanyagolják

Amikor valaki úgy érzi, hogy a házasságban, párkapcsolatban elhanyagolják, hogy érzelmi igényei az intimitásban nem elégülnek ki, elfordulhat a figyelme más felé. Akkor is igaz ez az elhanyagoltság érzése, ha például a nő tartósan azt érzi, hogy házvezetőnő, dadus, takarítónő szerepeket tölti be a családja életében, és nem tisztelik, nem értékelik a teljesítményét. Ha ez tartósan fennáll, olyan közeget keres, ahol értékelik és foglalkoznak vele.

Ha túlzottan másokkal foglalkozik

Azok, akik bármit megtennének a szeretteikért, imádják a másikat, a családjukat, szintén hajlamosak lehetnek a kikacsintgatásra. Ennek nincs más oka, mint pontosan ez, azaz, hogy túlterhelik önmagukat a szeretteik igényeivel, nem foglalkoznak a sajátjukkal sok-sok éven át. Úgy érzik, alábecsülik őket, pedig ők mennyi mindent megtesznek másokért. A harmadik fél felbukkanása a megszokott élettől való menekülést jelenti, úgy érzik, végre élhetnek egy kicsit önmaguknak is, megérdemlik a boldogságot.

Ha magányos

A házastárs sokat utazik, alig van otthon, vagy ha igen, akkor is fáradt, alszik, a hétvégéken sem lehet közös programot tervezni. Amikor ez nem csak átmeneti állapot, hanem egész évben fennáll, akkor teljesen egyértelmű, hogy a párkapcsolati magány felbukkan. Akkor is megtörténhet a magány érzése, ha a társ érzelmileg nem elérhető, és az üresség érzésétől úgy szabadulnak meg, hogy valaki más karjaiban igyekeznek társat találni. A párkapcsolati magány napjainkban sok párnál előfordul, egyik jellegzetes tünete, hogy egyik fél sem igyekszik közösen időt tölteni, a munkáról, kajáról, gyerekről beszélnek pár szót, aztán mindenki elvonul a maga világába: Facebook, telefon, sorozatok, satöbbi.

Fotó: Thinkstcok

Ha túl nagy az elvárása a házasságtól, párkapcsolattól

A fenti okok mellett arról is szót kell ejteni, hogy vannak, akik olyan elvárásokkal mennek bele a házasságba, amik garantálják a csalódást. Az ésszerűtlen elvárások közt ott szerepel az, hogy a társ a nap minden percében velük foglalkozzon, és ha éppen nem teszi, akkor minimum ajándékkal tér haza kiengesztelésképpen. Ha nem teljesülnek az óhajok, akkor a hisztik mellett idővel megjelenik egy harmadik fél, akitől megkaphatják azt a figyelmet, amit a társtól hiába reméltek.

Ha nem elégedett a szexszel

Ha a párkapcsolatban nem igazán tud kiteljesedni a szexualitás, akkor elkezdenek keresni másvalakit, akitől megkaphatják az izgalmas szexuális életet. Jellemző, hogy a szadomazóra kíváncsi, arra gerjedők ezt nem a házasságban élik meg, hanem egy harmadik féllel, de a leszbikus/meleg kalandok is ugyanebbe a kategóriába tartoznak.

Azok, akik félrelépnek, teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő teszi, nem veszik észre, hogy mekkora sérülést okoznak ezzel a házasságukban, párkapcsolatukban. A mással megélt szexuális és romantikus élményeket titkolják a partner előtt, majd szégyenérzéssel, bűntudattal élnek együtt a mindennapokban. Ez rendkívül káros a lélekre, és célszerű lenne még mielőtt bekövetkezne a félrelépés, terápiás segítséget kérni. Nem ciki párkapcsolati szakértőhöz, szexuálterapeutához, szexológushoz fordulni, akkor sem, ha az érzelmek hiányoznak, és akkor sem, ha úgy érezzük, kizsigerel minket a család, ha magányosak vagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik