Élet-Stílus

Világvége, iszlamizáció, halál: a Toblerone mostantól halal

Szélsőjobboldali csoportok a Twitteren arra buzdítják a felhasználókat, hogy bojkottálják a népszerű svájci csokoládét, a Tobleronét. A zsebnácik szerint erre azért van szükség, mert

A Toblerone a nyílt iszlamizáció szimbóluma lett.

Sokan azért gondolják ezt, mert a csoki nemrég megkapta a “halal certified” címkét , ami azt jelenti, hogy a halal szabályait követők is bátran fogyaszthatják.

Mi a halal?

Halál (arabul حلال) étkezésnek hívják az iszlám vallásban azt az étrendet, amely csak az iszlám által megengedett ételeket ítéli meg fogyaszthatónak. A szó arra utal, ami megengedett, illetve törvényes a hagyományos iszlám jog, a Saría szerint. Tisztátalan a vér, a döghús, a sertéshús, illetve minden olyan állat, melynek karma van és húst eszik.

A történetben a legviccesebb, hogy a Toblerone valójában mindig is halal-kompatibilis volt, csak eddig hivatalosan nem volt kimondva róla.

Hogy ez a narratíva milyen erős a szélsőjobboldalon, az jól mutatja, hogy már a német Afd (Alternative für Deutschland) is megnyilvánult vele kapcsolatban. A párt szóvivője, Jörg Meuthen egy ironikus Facebook-posztban arra utal, hogy a Toblerone halal-minősítése is nyilván csak a véletlen műve, nem pedig az iszlamizáció bizonyítéka.

Metro

Ajánlott videó

Olvasói sztorik