Élet-Stílus

Rasszizmussal vádolják a királyi újságírókat Meghan hercegné kapcsán

Túl nyugis volt a karácsony előtti időszak, úgyhogy gyorsan generálódott is egy kis hiszti a brit királyi család háza táján. Most épp a királyi újságírókat vádolják az amerikaiak nem csak szexizmussal, de rasszizmussal is, úgyhogy beindult az egymásra mutogatás Twitteren.

Az egész hiszti egy kedd reggelen indult, pontosabban az amerikai NBC csatorna reggeli műsorában, ahol a csatorna egyik arca, Keir Simmons a brit királyi család és Meghan Markle kapcsán azt fejtegette, milyen nehéz a hercegnének beilleszkedni férje családjába:

Korábban már mondtam nektek, hogy kemény lesz számára a beilleszkedés királyi családba. Aztán kiderült, hogy nehezebb és gyorsabb volt, mint gondoltam. Elég kemény a helyzete. Ott ugyanis régimódi sznobéria, egy kis szexizmus és egy kis rasszizmus is van, hogy őszinte legyek.

 

Simmons a fentieket posztolta Twitterre is a #teammeghan – Meghannal vagyok – hashtag kíséretében, amit aztán a hercegné rajongói sorra osztottak meg és használták tovább a címkét. Ezzel pedig sikerült kiakasztani az egyik királyi újságírót, Robert Jobsont, aki magára vette a rasszizmus vádját, és ugyancsak Twitteren reagált:

A királyi riporter kollégáimat és engem arctalan trollok igazságtalanul vádolnak rasszizmussal. Nagyon komoly vádak hangzottak el a televízióban. Hol vannak a bizonyítékok?

A BuzzFeed azt írja, sokak szerint a hercegnét érő összes negatív kritika gyakorlatilag mind rasszista, akkor is, ha épp a protokollal szembemenő, sötét körömlakkja miatt írnak róla, vagy azért, mert kilóg a válla a ruhájából. Az egész hisztit aztán Richard Palmer, a Daily Express újságírója a következővel zárta le:

Azon briteknek írunk, akik fizetik az adójukat és cserébe szeretnének látni valamit. Nem azoknak az amerikaiaknak írunk, akik celebnek nézik a királyi család tagjait.

Egyébként nem ez az első eset, hogy szóba kerül a rasszizmus Harry herceg felesége kapcsán. 2016 végén a brit királyi család kommunikációs titkársága közleményt adott ki a herceg nevében. A közleményben Harry arról ír, hogy kapcsolatuk miatt a színésznőt és családját rendszeresen zaklatják, és aggódik a biztonságáért. Az írás szerint Markle-ről több helyen is rasszista és szexista vélemények jelentek meg lapokban és a közösségi médiában is.

Sőt, egy évvel ezelőtt a királyi család egyik tagját, Mihály kenti hercegnőt is rasszizmussal vádolták, amikor az akkor még csak leendő, egyébként részben afroamerikai hercegné társaságában egy fekete férfit ábrázoló brosst viselt a Buckingham-palota karácsonyi bankettjén.

(Mihály kenti hercegnő teljes neve angolul Princess Michael of Kent, igazi neve pedig Marie Christine von Reibnitz, aki saját jogon bárónő, hercegnéként pedig a férje nevét viseli. Nem mellékesen magyar származású is, de ez egy külön kisregényt érdemelne már.)

Kiemelt kép: Chris Jackson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik