Élet-Stílus

Évekkel később derült ki, miért fújódott fel úgy, mint Popeye

Alejandro Ramos, akit mindenki csak Willynek nevez, mélytengeri halászatból élt. Négy évvel ezelőtt balesetet szenvedett, egy teherszállító hajó elvágta a légtömlőjét.

Úgy 19 öl [35 méter] mélyen dolgoztam. Egy teherszállító hajó jött arra és kettévágta a légtömlőmet. Elengedtem a vezetőszáram, és mentem fölfelé, mint a golyó. Elkezdtem elveszíteni az érzékeim. Kinyitottam a szememet, minden homályos volt

– idézi a perui férfit a Mirror.

Túlélte, de a teste felfújódott, az egész felsőteste megduzzadt és 30 kilóval lett több. A karja 74 centi átmérőjű lett, a mellkasa 135 centi. A mellkasa és a csípője is állandóan fáj.

Mély depresszióba estem, majdnem öngyilkos lettem.

Ramos mindig azt gondolta, hogy a balesete miatt torzult el a teste, de ezt az orvosok sohasem erősítették meg. Nemrégiben aztán felkeresett egy specialistát, aki kifejezetten olyan emberekkel foglalkozik, akik tengeri balesetet szenvedtek. Olyan búvárokkal, akik túl gyorsan mentek vissza a felszínre, és az oldott gázok a szervezetben buborékokat alkotnak. Megállíthatják a véráramlást és az ízületekben is feltorlódhatnak, ezzel fájdalmat okozva.

Az ilyet olyan túlnyomásos kamrákban kezelik, ahol 100 százalékos az oxigéntartalom.

Az orvos, Raul Aguado azt mondja, még sosem látott olyan esetet, mint Ramosé, szerinte egyébként igenis lehet a búvárkodástól. A vizsgálatait követően meg is erősítette, hogy nitrogénbuborékok vannak a zsírszövetében.

Esetében már nem alkalmazható a 1-3 órás kamrás kezelés, több komoly műtétet kell elvégezni Ramoson. Ennek ellenére pozitív a férfi:

Már látom a fényt az alagút végén. Talán egy nap újra búvárkodtatok és láthatom a szigeteket.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik