Élet-Stílus

Az orrunkat évezredek óta átszúrjuk, ma pedig a divat része

A piercing egyik legősibb formája, az orrban viselt ékszer története 4000 ezer évvel korábbra nyúlik vissza. Napjainkra a nyugati civilizációban is népszerűvé vált, különböző formában kedvelt viselet mindenkinek.

Számos törzs és népcsoport hagyományához tartozott, és tartozik még ma is az orr kiszúrása. Jelentése minden kultúrában más és más: lehetett vallási jelkép, lehetett a szépségideál része, vagy szimbolizálhatta a gazdagságot. A közel-keleti beduin törzsek férfi tagjai a leendő feleségüket ajándékozzák meg a család vagyonát jelképező orrékszerrel. Az olykor óriási méretű karikák egyfajta anyagi biztonságot is jelentenek.

Indiai nő orrkarikával. Fotó: Thinkstock

Nemcsak az orrékszer viselésének, de a készítéséhez használt anyagnak, valamint az ékszer formájának is eltérő jelentése van a különböző népcsoportokban. Az ausztráliai őslakosoknál például a férfiak fizikai erejét hangsúlyozta a dísz. Az aztékoknál pedig az aranynak és a jade kőnek tulajdonítottak jelentőséget. Nyugat-Pápua egyik szigetén az orrba helyezett, olykor méretes disznócsontok viselőit övezte rendkívüli megtiszteltetés.

Ezt a világszerte elterjedt ősi viseletet leginkább talán mégis az indiaiakhoz kötjük. A díszes orrgyűrű viselése a 16. században, a Mogul Birodalom (észak-indiai muszlim birodalom) hatására honosodott meg Indiában. Ekkor hódította meg a térséget anyai ágon Dzsingisz kán leszármazottja, Bábur. Az ország női lakosságának körében a mai napig élő hagyomány a főként a bal orrcimpában viselt ékszer. Az ajurvédikus tanok szerint ugyanis ez a terület a női ivarszervekhez köthető. Úgy tartják, hogy a bal orrcimpában viselt piercing enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és megkönnyíti a gyermekszülést.

Fotó: Thinkstock

Az indiaiak orrékszere igen változatos: hordanak pöttyöt vagy karikát, és előfordul az is, hogy az orrukat és a fülüket egy lánccal kötik össze. A nyugati országokba már Indián keresztül jutott el az orr díszítésének szokása. Egy történeti cikk szerint először 1913-ban láthatott az amerikai közönség orrkarikát, melyet egy francia énekesnő, Polaire viselt tengerentúli fellépésekor. A piercing azonban csak sokkal később terjedt el: az 1960-as években a hippiknél jelent meg tömegesen, miután sokan spirituális feltöltődésért Indiába látogattak.

A divattá alakult hagyomány később is megmaradt. Az 1970-es, 1980-as években sokáig a lázadást szimbolizálta, a konzervatív értékek elleni harc mutatós jelképe lett.

Sokak számára talán még ma is meghökkentő látványt nyújt az ilyen ékszer, az orrpiercing mégis egyre inkább hozzátartozik a nyugati stílushoz.

Rengeteg sztár viseli az orrán, többek között Lenny Kravitz, akinek ez az egyik védjegye.

View this post on Instagram

Cologne. 3:59 p.m.

A post shared by Lenny Kravitz (@lennykravitz) on

A trend azonban változik. Amíg egy ideig az orrkarika, majd az apró, pontszerű piercing volt népszerű, addig ma sokan a két orrlyukukat kötik össze egy látványos, sokszor indiai stílusú darabbal. Ma már nem is kell feltétlenül átszúrni az orrot, hála az ajkak fölé illeszthető bármikor, fájdalom nélkül eltávolítható félkarikának.

A modern kreativitás tényleg nem ismer határokat, a karikák mellett tavaly például az orrpillák is megjelentek. Egyesek úgy díszítik az orrukat, akár a szemüket. Műszálakkal dobják fel az arcukat, hogy aztán Instagramon népszerűsítsék a trendet.

https://www.instagram.com/p/BZ-ihviDGoc/?utm_source=ig_web_copy_link

Kiemelt kép: Thinkstock

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik