Élet-Stílus

Ezért olyan retek drága a parmezán

Aki vett már vagy akart venni parmezán sajtot, de az árcédula elriasztotta, az tudja, hogy milyen sokba kerül akár egy tízdekás darab is belőle. A félmillió követővel rendelkező FOOD INSIDER YouTube-csatorna videót készített, amiben elmagyarázza, miért kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha igazi parmezánt akarunk enni.

Egy nagy guriga ebből a sajtból 1000 dollárba, azaz közel 300 ezer forintba kerül. Egy évig kell érlelni, hogy tényleg finom legyen és közel 500 liter tejet használnak fel hozzá. Önmagukban már ezek is nyomós indokok, a FOOD INSIDER viszont hozzáteszi, hogy igazából Olaszországnak csak egyetlen területén tudják igazán jól előállítani – nem is csoda, hogy az ország rengeteget profitál belőle. A kisfilmből az is kiderül, hogy ezt a sajtot ezer évvel ezelőtt szerzetesek kezdték el gyártani, és összesen három összetevőt használtak hozzá:

  1. tehéntejet,
  2. sót,
  3. oltót.

Az egész világ 329 tejüzem kapta meg a jogot, hogy parmezánt készítsen, ezek mindegyike azon a területen található, ahol a szerzetesek is éltek. Fun fact: lehetetlen máshol ugyanúgy elkészíteni ezt a sajtot, mint ott. A titok pedig?

Baktériumok!

Kiemelt kép: Getty Images/Artyom Geodakyan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik