Élet-Stílus

Történet az emberről – A funtineli boszorkány (X)

Wass Albert legnépszerűbb regénye A funtineli boszorkány. A háromkötetes regényből színpadi előadást létrehozni meglehetősen nehéz, ám annál szebb feladat. Az Újszínházban évek óta töretlen népszerűséggel megy a darab, melyet Kerényi Imre rendezett.

“A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert.”  Aki kicsit is fogékony léleknemesítő élményekre, ebben a borzongatóan meseszerű történetben megtalálja a szépet. Nuca, a megejtő szépségű, veszedelmes havasi tündér–boszorkány lírai történetét álmodta színpadra Kerényi Imre rendező gazdag, mozgalmas, látomásos és látványos formában, az Újszínház társulatával.

A  történet az erdélyi havasokban játszódik. A főszereplő, Nuca különös képességgel rendelkezik: egyszerre képes látni a múltat, jelent és jövőt. Az áldás mellett azonban átok is kíséri: akit megszeret vagy az ágyába fogad, azt hamarosan utoléri a halál. A történet során a gyereklányból erős nő lesz, egyszerre gyönyörű és kegyetlenül nehéz élettel. Hatalmas utat kell bejárnia, mire végre elfogadja végzetét. A környezetében az emberek természetük szerint segítik vagy éppen akadályozzák őt a fejlődésben.

A főszereplőt Pikali Gerda játssza, akinek régi álma vált valóra ezzel az alakítással.

Amikor először olvastam a regényt, már akkor úgy éreztem, hogy rengeteg hasonlóság van Nuca és köztem. Azóta vártam, hogy ez a szerep rám találjon – mesélte a színésznő. – Kimondhatatlanul boldog voltam, amikor felkértek, játsszam el az Újszínházban ezt a csodálatos női karaktert. A darab azért is különösen kedves a szívemnek, mert Kerényi tanár úr rendezte, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy az a színésznő legyek, aki lettem. A hiánya iszonyúan fáj, az űrt, amit hagyott maga után a magyar színház történetében, senki sem lesz képes betölteni. Ám amikor A funtineli boszorkányt játszom, mindig úgy érzem, hogy fentről figyel. És semmire sem vágyom jobban mint arra, hogy az előadás olyan legyen, amilyennek ő ezt mindig is akarta.

A rengeteg szereplőt felvonultató, több kötetes történetet természetesen nem lehetett hiánytalanul bemutatni a színpadon. A dramaturgia ezért egy szokatlan megoldást alkalmazott: több karakter jellemvonásait gyúrta egybe a meghatározó regényalakok megformálásához. Az alapgondolatok és a főbb figurák így a színpadi változat során is megjelennek.

A funtineli boszorkány című darab népszerűsége nem véletlen: a változó világban is változatlan értékrendet mutat, melyre korunkban egyre inkább szükség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik