Élet-Stílus

Így válassz ajándékba Parfümöt

Egy jól megválasztott illat pozitívan hat a viselője lelkivilágára, harmóniát, kellemes közérzetet és magabiztosságot kölcsönöz, arról nem is szólva, hogy vonzóvá is tesz. Éppen ezért a parfüm ideális karácsonyi ajándék, hiszen arról tanúskodik, hogy szívből törődsz azzal a személlyel, akinek adod. A vásárlása azonban gondos körültekintést igényel.

A dm Kft. szakértői szerint a parfümvásárlás legfőbb szabálya, hogy ne kapkodjunk. Az illat ugyanis rendkívül személyes dolog, aminek illeszkednie kell a viselője lelki alkatához, szokásaihoz, hangulatához. Ezért az első dolgunk, hogy kifürkésszük annak az illetőnek a személyiségét, akit parfümmel szeretnénk megajándékozni. Mivel ez cseppet sem könnyű feladat, a legjobb, ha nemes, drága parfümmel csak azt lepünk meg, aki közel áll hozzánk, és akit igazán jól ismerünk.

A jó parfüm lassan nyílik meg

Ez furcsán hangzik, de nem kell végigszagolgatni több tucat illatot ahhoz, hogy rátalálj a megfelelőre.

Azért felesleges ez, mert egyrészt 15 perc kóstolgatás után az orrod úgy is összezavarodik, és nem tud már különbségeket tenni a finomabb árnyalatok között, másrészt a parfümök illata a bőrön viselve mindig más, mint amit az üvegcsében érzel.

Jó tudni azt is, hogy kóstoláskor az első szippantásnál eleve csak az úgynevezett fejillat tűnik fel az orrunknak, amely negyed óra alatt el is illan – ez alapján pedig nem lehet megalapozott döntést hozni. A jóval tartósabb szívillat – amely a fő karakterét adja a parfümnek – csak később bukkan elő, a legtartósabb alapillat pedig csak órák múlva válik érezhetővé. Egy gyakorlott férfi vagy nő éppen ezért saját magának is úgy vásárol parfümöt, hogy az elvileg hozzá illő illattípusok csoportjából kettőt kiválaszt, majd ezekből egy-egy cseppet a jobb és bal csuklóján dörzsöl, és legalább fél napon át „viseli” ezeket az illatmintákat. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy az illat megmutassa, miként működik, milyen karakterré alakul a saját a bőrünkön.

Válasszon az eladó!

Ha másnak vásárolsz drága parfümöt, a legokosabb, hogy egy hozzáértő eladónak elmondod, milyen típusú és életmódú személy hordja majd az illatot, ő pedig megmutatja, mik a szóba jöhető márkák. Ezek közül válassz ki néhányat, kérj belőlük illatmintát. (Négynél több mintát nem érdemes egyszerre begyűjteni, mert a sok illattól csak összezavarodik a szaglás). Miután megvannak a minták, valami ürüggyel kérd meg azt a személyt, akinek a parfümöt szánod, hogy tegye magára őket, és figyeld az első reakciókat. Szagoltasd meg a mintákat vele órákkal később is, és akkor már végleg kiderül, melyik a neki leginkább tetsző. Ez a legbiztosabb módszer az ilyen típusú ajándék kiválasztásához.

Válassz az évszakhoz illőt!

Számos különféle parfüm állhat jól ugyanannak a személynek, de van köztük olyan, amik télen, míg mások nyári időszakban érvényesülnek előnyösebben. A melegebb évszakokban másként viselkedik a bőrünk és a ruházatunk is lazább, ezért ilyenkor általában a légies, gyümölcs- és virág illatok valamint a tengert idéző aromák ideálisak, míg télen a fűszerekkel teli, tömörebb, „animális“, nehezebb, „orientális“, „ciprus“ vagy „fás“ illatokat ajánlják a szakértők. Az évszakhoz azonban csak másodsorban igazítsuk a parfümünket, a fő szempont mindig az, hogy az adott pillanatban milyen illatokat érzünk legközelebb magunkhoz, és melyek azok, amik a leginkább kifejezik a hangulatunkat és lelkiállapotunkat.

3 hasznos tipp parfümhasználathoz

  1. A legtöbben úgy használják a parfümöt, hogy néhány testrészre fújnak belőle kisebb-nagyobb adagokat. A gyakorlottabbak célzottan dörzsölik be vele a nyakszirt, a csukló és a könyökhajlat tájékát. Az igazi ínyencek fürdés után, amikor puha és rugalmas a bőr magunk elé fújnak 2-3 permetet, és szó szerint bele sétálnak ebbe az illatfelhőbe. Így igazi parfümaura alakul ki rajtuk, amely finoman, minden testrészükről árad.
  2. Parfümöt soha ne fújjunk ruhára. Az összetevői ugyanis a bőrrel érintkezve adják ki magukból az esszenciájukat, és így érvényesülnek hosszan, intenzíven.
  3. A haj meglepően jól megtartja a parfüm illatát, ezért egy keveset érdemes ide is permetezni. Arra vigyázzunk, hogy túl sok ne kerüljön a frizurára, mert egyrészt túl intenzív lesz az illat, másrészt a parfüm alkoholtartalma kiszáríthatja a hajat.

Szponzorált tartalom

A cikk a dm Kft. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik