Élet-Stílus

Úristen, félretankoltam. Tönkretettem az autóm? Mit tegyek? (X)

A legtöbb autós rémálma, hogy egyszer rossz üzemanyagot tankol autójába. De mi történik, ha a dízelmotor benzint kap, és ha a benzinmotor gázolajat? Kis kellemetlenséggel is megúszhatjuk, de akár több százezres kárt is csinálhatunk. Fontos, ha megtörtént a baj, ne indítsuk be az autónkat, hívjunk szakembert.

Az egyik legnagyobb hiba, amit egy autós elkövethet, ha egy benzinkúton nem a megfelelő üzemanyaggal tölti fel a tankját, vagyis félretankol. Ehhez egy kis figyelmetlenség is elég, ugyanis könnyű összekeverni az töltőpisztolyokat, és sokan már csak akkor veszik észre a bajt, amikor teletankolták járművüket, és autójuk a megszokottól eltérő módon viselkedik.

Fontos, ha még a motorgyújtás előtt észrevesszük, hogy baj van, ne indítsuk be az autót, hívjunk szakembert. Szerencsésebb esetben erre sincs szükség, ugyanis a ClubSmart autósegély-szolgáltatás keretében a partnere, az Allianz Assistance a rossz üzemanyagot még a helyszínen kicseréli vagy elvontatja az autót a legközelebbi szervízbe. Ehhez mindössze ClubSmart tagnak kell lenni, rendelkezni kell ClubSmart online fiókkal és a megelőző hónapban legalább 1 Alap ClubSmart pontot kell gyűjteni.

A benzin és a gázolaj között a legnagyobb különbség az, hogy előbbi gyulladáspontja jóval alacsonyabb, mint a gázolajé. Amíg a benzin esetében egy szikra segít elégetni az üzemanyagot, addig utóbbinál a levegőt sűríti össze annyira a motor, hogy a befecskendezett gázolaj a spontán öngyulladástól ég el, és végez munkát.

Míg a benzin egyik legfontosabb jellemzője az oktánszám, addig a gázolaj esetében ez a cetánszám, mely az öngyulladási hajlamot mutatja és természetesen erősen függ az üzemanyag kémiai összetételétől. Ha alacsony a cetánszám, az az öngyulladási idő növekedését okozza, ez észrevehető onnan is, hogy kopogni fog a motor, valamint erősen füstöl, erőtlenebb és több lesz a lerakódás is. Ezzel szemben a magas cetánszám nem vezet ilyen súlyos következményekhez, de emelkedik az emisszió és persze növekszik az üzemanyag előállítási költsége is. Magyarországon az dízel minimum cetánszáma 51.

Természetesen számos esetben tesztelték, hogy mi történik egy félretankolás esetén, ám nem minden esetben ugyanolyan eredménnyel. Egy benzines autót például feltöltöttek gázolajjal, s miután annak motorja elégette az utolsó csepp benzint is, az autó durván rángatni kezdett. Miután azonban ismét benzint töltöttek bele, az autó szinte tökéletesen működött. Ezután leszívták a gázolajat és benzinnel töltötték fel a tankot. Ez egy szerencsés eset volt, nem sérült semmilyen alkatrés és az autó katalizátorának sem lett baja. Ugyanakkor végeztek olyan teszteket is, amikor az autó katalizátora sérült, és igencsak zsebbe kellett nyúlni a javításhoz. Tehát nem érdemes kockáztatni.

Ugyanezt többször elvégezték fordítva is. A dízel autóba benzint töltöttek, azonban ez esetben az autó nem viselkedett máshogyan, azonban a motor leállítása után hiába próbálták ráadni a gyújtást, nem indult be. Miután ismét gázolajat töltöttek a tartályba, az autó motorja hol elindult, hol megállt, egészen addig, amíg a benzin ki nem ürült teljesen a tartályból. Miután az autóban ismét csak gázolaj volt, a kocsi újra tökéletesen működött. A dízel autók esetében nagyobb arányban következhet be meghibásodás félretankolás esetén, ami akár több százezer forintunkba is fájhat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik