Élet-Stílus

Lerobbant az autója? 5 jó tanács, hogy mit tegyen (X)

A városban és az országúton egyaránt jelentkezhet műszaki hiba, vagy defekt, így fontos tudni mit tegyünk, és mit ne tegyünk ezekben a helyzetekben.

Akárkivel, akármikor előfordulhat, hogy lerobban az autója, ami forgalmi dugót, idegeskedést, és rosszabb esetben akár balesetet is okozhat, azonban egy kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat. Ezekre érdemes figyelni:

Kapcsolja be a vészvillogót!

Kulcsfontosságú, hogy műszaki hiba, vagy kisebb baleset, esetleg defekt esetén rögtön kapcsolja be a vészvillogót. Ezután – amint lehet – húzódjon ki jobbra az útszegély mellé, esetleg parkolóba, autópályán pedig a leállósávba. Győződjön meg róla, hogy nem sérült meg senki (ha mégis, hívjon segítséget). Fontos, hogy autópályán, autóúton, illetve nagy forgalmú főúton amilyen gyorsan csak lehet, hagyja el az autót. Ne az autóban várja meg a segítséget!

Helyezze biztonságba az utasokat!

Az autó utasait, amilyen gyorsan lehet, biztonságba kell helyezni. Ha autópályán kerül bajba, akkor lépjenek át a szalagkorláton és néhány méterre az úttól várják a segítséget. A csomagokat hagyja az autóban, a biztonsági láthatósági mellényt viszont mindenképpen vegye fel, ennek használata a legtöbb országban kötelező, így a rendőr akár meg is büntethet annak hiánya miatt. Ezt egyébként bármelyik Shell benzinkúton is beszerezheti útközben.

Tegye ki az elakadásjelző háromszöget!

A lerobbant, elakadt autó esetében ne feledkezzen meg az elakadásjelző háromszögről. A szabályok szerint lakott területen belül 50, lakott területen kívül 100, autópályán pedig 150-200 méterre kell felállítani a jelzőt. Ezen nem érdemes spórolni, gyakori a túl könnyű silány minőségű háromszög, ami könnyen feldől az autók okozta menetszélben.

Hívjon segítséget!

A háromszög felállítása után hívjon segítséget a telefonon. Bár számos cég rendelkezik assistance szolgáltatással, érdemes igénybe venni a Shell benzinkutak ClubSmart Programjában elérhető új autósegély-szolgáltatást, amit partnere, az Allianz Assistance biztosít. Ha például nem szeretnénk nekiállni kereket cserélni, vagy ha nincs nálunk megfelelő pótkerék, a helyszínen kicserélik a kereket. Továbbá akkumulátor probléma és az üzemanyag kifogyása esetén is segítenek, mindössze rendelkeznünk kell ClubSmart online fiókkal és a megelőző hónapban szerzett, legalább 1 Alap ClubSmart ponttal. Hasznos tipp arra az esetre, ha nem lenne mobiltelefonja, vagy lemerült: ez esetben vegye igénybe az úton kihelyezett segélykérő telefonokat.

Forduljon szervizhez!

Ha sikerült is orvosolni az autópályán vagy a városban történt műszaki problémát, tanácsos autónkat szervizbe vinni, hogy azt megfelelően átvizsgálják, és hosszútávra felkészítsék. Ezt nem érdemes megspórolni, ha nem akarunk újra pórul járni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik