Élet-Stílus

5 egyszerű tipp arra, hogyan készítsük fel autónkat a télre (X)

Bár az elmúlt években tartósabb havazás nélkül teltek el a téli hónapok, a hidegre és fagyra így is elengedhetetlen felkészíteni autónkat.

A megfelelő óvintézkedésekkel nem érdemes az utolsó pillanatig várni, néhány egyszerű lépéssel ugyanis elkerülhetjük a baleseteket, illetve azt is, hogy járművünk cserbenhagyjon akár a reggeli indulásnál, akár az úton. Ezekre ajánlott figyelni:

Téli gumik felszerelése

Miközben nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire fontos a téli gumik felszerelése, sok autós még mostanság is legyint a téli abroncsok használatára. Néhány évvel ezelőtt még a magyarok fele téli gumi nélkül közlekedett, ám a bírságolások következtében jelentősen javultak a mutatók. Az abroncsok cseréjével nem tanácsos várni, az időjárás bármikor zordra fordulhat. A gumisműhelyek kapacitása miatt pedig előfordulhat, hogy napokat, akár heteket kell várni, mire sorra kerülünk. A megfelelő téli gumi kiválasztásánál ajánlott átnézni egy-két tesztet, esetleg összehasonlítani más gumik mutatóival. Fontos, hogy ne használjunk 10 évesnél idősebb abroncsot, a gumi ugyanis elöregszik, megkeményedik, és jelentősen csökken a hatékonysága.

Akkumulátor ellenőrzése

A kerekek mellett kiemelten fontos szerep jut az akkumulátornak is, főként a reggeli fagyos indításoknál. A tél beállta előtt érdemes 24 órán át tölteni az akkumulátort, elsősorban akkor, ha 3-4 évesnél idősebb az autó áramforrása. Az idősebb aksik egyébként bármikor – előzetes jelzés nélkül – tönkremehetnek, a hidegben ugyanis akár több mint a kapacitásuk felét is elveszthetik. Ha reggelente nehezebben indul az autó, érdemes gyanakodni, és intézkedni. Ugyanakkor, ha útközben akad probléma a jármű áramforrásával, akkor sincs ok a pánikra, a Shell új autósegély-szolgáltatást indított partnerével, az Allianz Assistance-szal, a ClubSmart Program keretében. Így abban is segítenek, hogy a lemerült akkumulátort a helyszínen feltöltik, hogy folytatni tudjuk utunkat, mindössze rendelkeznünk kell ClubSmart online fiókkal és a megelőző hónapban szerzett, legalább 1 Alap ClubSmart ponttal.

Ablakmosó folyadék cseréje

Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha még a fagy beállta előtt elhasználjuk a nyári ablakmosó folyadékot, és télivel töltjük fel a tartályt. Gyakran előfordul, hogy az autósok nem cserélik le időben a folyadékot, a nyári ablakmosó pedig belefagy az ablakmosó rendszerbe. Ha szerencsénk van, téli ablakmosó folyadék kioldja a fagyott részeket, és nem sérülnek a csövek. Ám előfordulhat, hogy szerelőhöz kell menni a problémával.

Jégkaparó, hó takarító kefe

Nem szabad megfeledkezni a téli alapfelszereltségekről sem, mint a jégkaparó, vagy a hó takarító kefe. Utóbbi esetében fontos, hogy puha sörtéjűt válasszunk, hogy ne sérüljön az autónk fényezése. Jégkaparóból pedig érdemes akár kettőt is az autóban tartani arra az esetre, ha az egyik eltörne. Nem alapfelszereltség, de érdemes jégoldót is használni, amivel időt takaríthatunk meg a fagyos reggeleken.  Ezek az eszközök egytől egyig beszerezhetők a benzinkutakon is.

 „Túlélő” felszerelés hosszú utakra

Ha hosszú útra kelünk vidékre, vagy külföldre mindenképpen tanácsos hóláncot vinni magunkkal, ugyanis bármikor adódhat olyan helyzet, hogy fel kell szerelni, ráadásul az osztrák, olasz, francia Alpokban kötelező felszerelés is egyben a hólánc. Ezen kívül az esetleges hosszabb várakozás esetére érdemes bekészítenünk palackozott vizet, tartós élelmiszert, továbbá egy kanna üzemanyag is jól jöhet.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik