Élet-Stílus

Támogattam, szerettem, átvert, kihasznált

A nők képesek arra, hogy akár erejükön felül is adjanak a férfinek, szeretetet, gondoskodást, türelmet, szerelmet, akkor is, ha a másik fél egyáltalán nem is akar párkapcsolatot csak affért. Olvasónk így járt, és meg is égette magát, a csalódása olyan mértékű, hogy lemondott a férfiakról. Ha téged is becsapott már a partnered, ha átvertek a szerelemmel, de te bosszút álltál, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Mi van azokkal, akik minden más helyett csak társra, szeretetre, őszinteségre, és érzelmi biztonságra vágynak? 44 éves vagyok, nem volt sok férfi az életemben, de mindnél úgy gondoltam, ő lesz a nagy ő! Nem vártam pénzt, ékszert, ruhát, partikra cipelést, esküvőt. Elég lett volna, ha van kivel megosztanom örömöt, bánatot, és ha lett volna, aki megkérdezi, milyen napom volt. Annak is őszintén tudtam volna örülni, ha valaki a tévé előtt fogta volna a kezem, ha átölel, és azt mondja, »itt vagyok, ne félj, minden rendben«. De mindegyik pasi átvert. A legutóbbi például az albérlettel.

Az olvasói levelet Diána küldte nekünk, akinek álnevet adtunk, hogy ne legyen felismerhető. Az ő története arról szól, mi mindent képes egy nő odaadni a szeretetért és a figyelemért, emiatt olyan ördögi körbe kerülve, amiben csakis áldozatként élheti meg a szerelmet.

„Mondtam, hogy ne fizessen az albérletbe, mert azt akkor is fizetnem kell, ha egyedül vagyok, inkább a rezsit felezzük el. Amikor megismertem, nem volt munkája, ezt elfogadtam, csak szeressen. Így hát mindent egyedül fizettem. A munkahelyemen nehéz időket éltünk, ugyan nem kerestem rosszul akkor se, de a vállalkozásnak nem ment olyan jól, mint addig. Esélyes volt, hogy új munkát kell keresnem. Felhívtam a pasimat, hogy este beszélgetni szeretnék, mert félek, de mire hazaértem, nem volt sehol. Napokkal később derült ki, hogy egy haverjával ült az út szélén a kocsiban, mert nem akart hazajönni. Nekiadtam a telefonomat, vettem bele kártyát, fel is töltöttem, hogy tudjon munkát keresni. A névnapomon is elment munkát keresni, de estig több hazugsággal lebukott, kiderült, hogy a haverjával végig lógták az egész napot. 16 hónapot töltöttem vele hazugságban, neki csak a Tippmix, a foci és a haverok voltak fontosak. Támogattam őt, szerettem, de átvert és kihasznált. Most már nem kell senki, csalódtam eleget, nem kell többet átvernie senkinek. Már nem várom, hogy szeressen valaki, inkább leszek egyedül.”

Mit lehet tenni?

Gyakori, hogy egy férfi szexuális kapcsolatot akar, és annál nem többet, viszont a szeretet, törődés és gondoskodás, amit kap a nőtől, jólesik neki, tehát marad egy darabig. Ez nem kölcsönös szerelem, és nem is igazán párkapcsolat, hiszen csak az egyik fél fejében tűnik annak, a másik fél minden jelét megadja annak, hogy nem szeretne elköteleződni. A randizásnál általában eldől, lesz-e közös út, vannak előjelei is annak, hogyha valaki egyáltalán nem akar mást, mint szexet. Ilyenkor bonyolítja a helyzetet, ha a másik fél szerelmes lesz, hiszen elköteleződést vár, viszonzást és szeretetet. Ezek a viszonyok általában rosszul végződnek, keserű tapasztalattal érnek véget.

A kialakult hátrányos érzelmi helyzet komoly lelki sérüléseket okozhat. A kapcsolatok akkor tudnak építően hatni, ha mindkét fél viselkedés őszinte.

Annyit adjunk a másiknak a párkapcsolatban, amire érzelmileg képesek vagyunk, annál ne többet. Onnan tudjuk, hogy jobb lenne szakítani, ha egyértelműen látjuk, hogy az érzelmekre a kölcsönösség nem jellemző, ha az egyik fél sokkal intenzívebben, mélyebben szeret, mint a másik. Elképzelhető, hogy az adott férfi maga sincs tisztában azzal, hogy mire képes érzelmileg és mire nem, ilyenkor nem feltétlenül tettetett a szerelem, egyszerűen csak a személyisége nem elég érett a komoly párkapcsolatra.

Az is előfordul, hogy valaki csak azért marad egy párkapcsolatban, mert a partner érzelmi ragaszkodása jólesik számára, és úgy érzi, amilyennek a szerelmes fél látja őt, az számára ideális és tökéletes. Ezzel természetesen be is csapja magát , de ezek nem tudatosan működnek, hanem tudat alatt. Amiről viszont szót kell ejteni, az a rendszeres csalódás, amiről olvasónk írt. Ha huzamosabb ideig, többször egymás után ugyanolyan boldogtalan, érzelmileg kihasznált kapcsolatokban él valaki, érdemes szakértőhöz fordulnia, hiszen valamiért érzelmileg kifacsarja önmagát.

Lehetséges, hogy a személyiségnek valamiért még fejlődnie kell ahhoz, hogy harmonikus párkapcsolatokat élhessen meg, ehhez viszont muszáj feltárni azokat az okokat, amik odáig vezettek, hogy 44 éves korára minden szerelmi kapcsolatát áldozatként éli meg egy nő. Nincs semmi gond azzal, ha valaki sokat ad a partnerének, de azzal már igen, ha nem látja be időben, hogy a személyisége erre már nem képes, és hogy számára ez a kapcsolat nem tartogat semmi jót.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik