Élet-Stílus

Jövőre kapható lesz emberi zsírból készült szappan

A Chuck Palahniuk Harcosok klubja című regényéből, ugyanezzel címmel forgatott filmben Tyler Durden (Brad Pitt) és Cornelius (Edward Norton) azzal keresnek pénzt, hogy szépészeti klinikákról a zsírleszívás után maradt emberi zsírt lopnak, majd szappant főznek belőle, amit aztán eladnak.

Ez ihlethette Julian Hetzel, holland képzőművész Schuldfabrik című projektjét, amit jövő márciusban mutat majd be Ausztráliában, egy kortárs művészeti fesztiválon. Bár az Adelaide Festival mindig a határok feszegetéséről volt híres, a szervezők sokáig vonakodtak befogadni Hetzel ötletét – írja az ABC.

A holland művész egy az egyben megvalósítja azt, ami Harcosok klubjában történik: szépészeti klinikákon leszívott, emberi zsírból készít szappant, amit aztán a fesztiválon árul majd a látogatóknak, darabját 32 ausztrál dollárért (kb. 6500 forintért). A különbség csak annyi, hogy Hetzel nem ellopta az alapanyagot, hanem holland szépészeti klinikák pácienseit győzte meg arról, hogy adományozzák neki a testükről leszívott zsírt.

A holland művész összesen 300 kiló szappant gyártott le, amit 125 grammos darabokban fog eladni. Bizonyos technológiai, egészségügyi, és jogi szempontok miatt, a szappan 10 százalékban tartalmaz emberi zsírt. Hetzel azt mondja a projektje termékéről, hogy úgy néz ki, mint egy szappan, úgy is működik, mint egy szappan, mégsem az, hanem műalkotás.

Olyan anyaggal akartam dolgozni, ami reprezentálja, vagy magában hordozza a bűnt, hogy rájöjjünk, lehetséges-e egy ilyen anyagot erőforrásként használni. Használható a bűn bármi produktívra? Profitálhatunk a saját bűneinkből? Lehet a bűnnel pénzt keresni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik