Élet-Stílus

Izraelben megválasztották Miss Holocaust Survivort

Egy 93 éves dédnagymamát koronáztak meg vasárnap Miss Holocaust Survivorként, vagyis Miss Holokauszt-túlélőként a minden évben megrendezett eseményen – számolt be róla a Reuters.

Egy tucat résztvevő előtte – néhányuk segítséggel – végiggyalogolt óvatosan a kifutón gondosan elkészített  hajjal, sminkkel és szalaggal díszített ruhájukban.

A nézők között több generációnyi rokon is jelen volt, úgy drukkoltak az idős asszonyoknak, amivel csak segítettek a szervezők üzenetét eljuttatni, miszerint megadják azt a ragyogást és tiszteletet azoknak, akiknek ellopták a fiatalságát a háború alatt Európában, és akik új életet építettek fel maguknak Izraelben.

Nagyon boldog vagyok, ez olyan különleges. Nem találok szavakat azokra, akik itt dolgoznak. Olyan nagy szívük van

– nyilatkozta az új Miss Holocaust Survivor, a lengyel születésű Tova Ringer, aki a szüleit, négy lánytestvérét és egy nagymamáját is Auschwitzban vesztette el.

Nem gondolom, hogy az én koromban egy szépség lennék

– tette hozzá a korábbi ékszerész tiarával az ősz haján. Versenytársai között volt nőgyógyász, gáztechnikus, két szerző, akik a Holokausztról írtak korábban. A legfiatalabb résztvevő egy 74 éves tanár, aki a mai napig tanít.

Nem mindenki örül egyébként a szépségversenynek, van, aki szerint ez lealacsonyítja a názik által megölt hatmillió zsidó emlékét.

Egy német néző szerint viszont igenis jó, hogy van a verseny, mert „nagyon fontos ismerni a történelmét a holokausztnak, a soának, ahogy az is, hogy támogassuk ezeket az embereket”.

Kiemelt kép: Getty Images/Amir Levy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik