Élet-Stílus

Csak két évtized és a nőknek férfiak nélkül is lehet gyerekük

Legalábbis ezt állítja egy szakértő azután, hogy Kínában  nőstény egérpárnak született utóda.

A terhességhez többé nem kell majd a férfiak beleavatkozása, hála a fejlődő technikának, mondja dr David Molloy, termékenységi szakértő. Egy bébi egér született két anyától Kínában, a technika Molloy szerint hamarosan embereknél is elérhető lesz.

A Kínai Tudományos Akadémiai kutatói 29 egészséges egeret hoztak életre, amihez két egér petesejtjéből vett DNS-t használták fel hím sperma nélkül. Az egerek egészségesek, felnőttek, sőt már saját utódjaik is születtek.

Sok országban tiltva van, hogy ilyet kutatásokat embereken is elvégezzenek, de a szakértő szerint idővel meg fog változni az ezirányú hozzáállás.

A tudományos sikerek továbbra is lesznek, nem lehet őket megállítani. Sokat jelent ez majd a heteroszexuális pároknak, akiknél a férfinek rossz minőségű a spermája, és a nőpároknál, akiknek lehet majd saját biológiai gyerekük. Azt hiszem, képesek leszünk megtermékenyíteni egy petét félkromoszómákkal és célzott génszerkesztésssel

– mondta Molloy a Courier-Mailnek, aki szerint átütő siker lenne, ha ezt elérnénk, de nagyon fontos, hogy szigorúan vizsgálják közben a biztonságot és értékeljék az etikai kérdéseket.

A kínai kutatóknak két hímegértől is született utód, de egyik sem élt 48 óránál tovább, ráadásul mutálódtak, egyik hosszú nyelvvel, a másik túlméretezett testtel született.

Kiemelt kép: Thinkstock, via Daily Mail

Ajánlott videó

Olvasói sztorik