Élet-Stílus

Az orrban turkálás nem csak undorító, az egészségünket is veszélyezteti

A liverpooli Trópusi Orvoslás Iskolája kutatói azt vizsgálták, hogy a tüdőgyulladás baktériuma mennyire tud terjedni a bőrön, ugyanis alapvetően cseppfertőzés során jut a szervezetbe tüsszentéssel vagy köhögéssel – írta a Daily Mail.

Négy tizes csoportot vizsgáltak meg különféleképpen és arra jutottak, hogy az orrban turkálással is fertőződhet az ember. A tudósok azt tanácsolják emiatt, hogy noha a gyerekeket nem lehet megtiltani, hogy fogdossák az orrukat, de mielőtt öregek vagy rossz egészségű emberek (mint a daganatos vagy krónikus megbetegedésekben szenvedők) közelébe kerülnek, mossák meg a szülők a kezeiket és a játékaikat. Ezek a csoportok ugyanis jobban ki vannak téve az ilyen megbetegedéseknek.

A gyerekeknél viszont akár még jó hatással is lehet a baktérium, a pneumococcus jelenléte, mert megerősítheti az immunrendszerüket, és csökkenti annak a kockázatát, hogy újra elkapja a betegséget – mondta dr. Victoria Connor vezető kutató.

Ennek ellenére a pneumococcusos megbetegedések komoly fenyegetést jelentenek a világban, évente 1,3 millió ötévesnél fiatalabb gyerek hal meg miatta.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik