Élet-Stílus

Kipusztulhat az emberiség, mert a férfiak túl sok szemetet esznek

Spermageddon: ezzel a szóviccel írja le a Daily Mail azt, ami az emberiségre várhat a gyorsételek, a mozgásszegény életmód illetve a környezetszennyezés miatt. A tudósok szerint ugyanis, ezek a tényezők okolhatók a leginkább a nyugati férfiak spermaminőségének folyamatos és drasztikus romlásáért.

Egy friss tanulmány azt írja, a termékenységi klinikák adatai alapján, évente 1,8 százalékkal csökken a férfiak spermamintáiban az mozgékony ondósejtek, vagyis az „úszók” aránya. Egy párhuzamos kutatás pedig megállapította, hogy hat amerikai nagyvárosból ötben, jelentősen romlott a férfiak termékenysége az utóbbi időben.

A kutatók már korábban megkongatták a vészharangokat, miután kiderült, egyetlen generáció alatt, a férfiak átlagos spermaszáma a felére csökkent. Az újabb kutatások, melyek nem a teljes spermaszámra, hanem az „úszók” számára, vagyis a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, szintén drasztikus képet festenek. A helyzet az Egyesült Államokban, és Spanyolországban a legrosszabb.

Míg 2002 és 2005 között a férfiak 84,7 százaléka tartozott a legtermékenyebbek közé, 2014 és 2017 között már csak 79,1 százalékuk, miközben a legkevésbé termékeny férfiak aránya 9 százalékról 11,6 százalékra nőtt.

A kutatók szerint, a testmozgás hiányán, a dohányzáson, és a túl sok gyorséttermi ételen kívül olyan dolgok állnak a háttérben, mint a biszfenol (BpA) nevű műanyag, amit csomagolásához használnak az élelmiszeriparban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik