Élet-Stílus

Évtizedekig ajtótámasznak használtak egy követ, aztán kiderült, mennyit ér

Tizennyolc éve hordanak különféle köveket az emberek, bevizsgálásra a Monaliza Sirbescu professzor laborjába. A Central Michigan University geológusa kezébe azonban soha senki sem adott még semmi érdekeset. Egészen eddig.

Sirbescu professzorhoz egy neve elhallgatását kérő michigani férfi állított be nemrég, egy fura formájú szikladarabbal. Azt mondta, a kő már legalább harminc éve van nála, ajtótámasznak használja. A geológus első pillantásra látta, hogy különleges – írja a CNN.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a tízkilós kődarab 88,5 százalékban vasból, 11,5 százalékban pedig nikkelből áll, vagyis meteorit. Nem is akármilyen, a hatodik legnagyobb, amit államban valaha találtak, az értéke nagyjából 100 ezer dollár (kb. 28 millió forint).

A biztonság kedvéért a professzor levágott egy kisebb darabot a kőről, és bevizsgáltatta a washingtoni Smithsonian Intézetben, ahol megerősítették, az ajtótámasz valóban egy meteorit.

A meteorit tulajdonosa elmondta, 1988-ban jutott a kőhöz, amikor megvett egy farmot Edmore-ban. Akkor pillantotta meg először, amikor az előző tulajdonossal bejárták a birtokot. A farmer azt mondta, hogy a szikladarab, ami már akkor is ajtótámaszként szolgált, az égből hullott alá, hatalmas robajjal, még valamikor a harmincas években. A gazda közölte vele, a meteorit a farmhoz, tartozik, úgyhogy ha megveszi az ingatlant, a meteorit is az övé lesz.

A férfi csak néhány évig élt a farmon, de amikor elköltözött, vitte magával a meteoritot is. Aztán évtizedekig ugyanúgy ajtótámasznak használta, kivéve azokat a napokat, amikor a gyerekei bevitték a követ az iskolába. Nemrég azonban több cikket olvasott emberekről, akik szép összegeket kaptak meteoritdarabkákért. Kíváncsi lett, vajon az övé mennyit érhet.

A Smithsonian Intézet és egy mainei ásványmúzeum fontolgatja, hogy megveszik a meteoritot. Ha az üzlet létrejön, az eladó a vételár tíz százalékát kutatási célokra ajánlja fel, a Central Michigan Universitynek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik