Élet-Stílus

A szexuális életünkre is hatással lehet a „téli vagina”

A tél közeledtével a hűvös idő nemcsak a bőrünket szárítja ki, illetve nem csak az ajkunk cserepesedik ki tőle, hanem minden testrészünkre hatással van, így a nők vaginájára is – nyilatkozta a brit közegészségügy korábbi dajkája, klinikai nővére. Mary Burke a Sunnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a száraz őszi és téli levegő kiszivattyúzza a testből a nedvességet, a bőrünk, a ajkaink és az orrnyálkahártyánk is kiszárad tőle. Ezekről mindannyian tudnunk, de kevesebb szó esik a vagina „szárazsági állapotáról”, ami miatt a szex zavaró és fájdalmas lehet.

Azt tanácsolják, hogy ilyen esetben vásároljunk síkosítót vagy egyéb hüvelyhidratáló szert. Van azonban, amikor ez sem segít, ilyenkor keressük fel az orvosunkat. Burke szerint kisebb életmódbeli változtatások is segíthetnek. Ilyen, ha több zöldség fogyasztunk, a durva szappanok elkerüljük vagy ha beszerzünk egy párásítót.

Nem minden szakértő ért ezzel ugyanakkor egyet, a hüvelyszárazságot többen nem az időjárás hatásával hozzák összefüggésbe, hanem az ösztrogénszint csökkenésével.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik