Élet-Stílus

A pasim mindig csak reggel akarja

A férfiak a tesztoszteronszintjük miatt aktívabban vágynak a reggeli szexre, mint a nők, akik viszont a tisztaságra és a szagokra is érzékenyebbek a férfiaknál a nap első óráiban. Mindezek ellenére van megoldás, méghozzá olyan, amiben senkinek nem kell csak azért szexelnie, mert a másik elvárja. Ha van kérdésed a szexuális életeddel kapcsolatban, írd meg nekünk a timea.sereg@24.hu email címre.

A férjemmel négy éve vagyunk házasok, viszonylag korán érkezett hozzánk egy kisbaba. A fiunk hároméves lesz idén, és a napjaim úgy néznek ki, ahogy minden kisgyerekes anyának, reggeltől estig ellátom a családot, és alig várom, hogy végre este, csend és nyugalom legyen, nekem pedig semmit ne kelljen csinálnom. Általában ilyenkor vágyom a szexre, amikor már alszik a fiunk, és mindent elintéztem, a férjem viszont hullafáradt és aludna. Ő hajnalban és reggel szinte megállíthatatlan, ha a szexről van szó, és reggelikészítéstől kezdve a tusoláson át minden mozdulatomban talál valami szexit. Hajnalban inkább aludnék, reggel pedig rohanunk a gyerekkel az oviba, aztán dolgozni, időm és energiám sincs a szexre. Mit tegyek, hogy valahogy egyensúlyba hozzam a kettőnk szexuális életét? Vagy mostantól folyton be kell adnom a derekam hajnalban és reggel?

Ági (ál)nevű olvasónk küldte nekünk a kérdését, amit meg is válaszolunk, és segítünk megtalálni a köztes megoldást.

Miért történik ez, és hogyan lehet megoldani?

A reggeli szex vs. esti szex örök konfliktus a férfiak és a nők között. A férfiak eleve úgy ébrednek, hogy merevedésük van, a nők pedig örülnek, ha munka után, a nap végén, miután elmosogattak, lefektették a gyereket, egy kicsit kieshetnek az anya és a háziasszony szerepéből. A különbség a férfiak és a nők között nemcsak amiatt van, hogy mennyi a teendő otthon, hanem hormonálisan is eltérőek vagyunk, sőt, a nők általában véve a tisztaságra érzékenyebbek a férfiaknál.

A hormonrendszer, a tesztoszteronszint miatt vágynak a férfiak reggel 6 és 9 között jobban a szexre. A férfiaknál a reggeli tesztoszteronlöket 25-50%-kal megdobja az átlagos szintet, ami a nap további részében jellemző. 

A nőknél nem reggel, hanem este emelkedik meg minimálisan ez a hormonszint, de ez sincs minden nap. Jelentős változás a tesztoszteronszintben a menstruációs ciklussal havonta, ovuláció idején tapasztalható, de akkor sem akkora a hormonszint, mint a férfiaké természetesen. A nőket az is megkülönbözteti a férfiaktól, hogy általában érzékenyebbek az érzékszerveik, így a reggeli szagokra, nyál-, szájszagra, izzadságra máshogyan reagálnak. A legtöbb nő szex előtt megmossa magát, ápoltan fogadja partnerét az ágyban.

A megoldás az arany középút, mindkét félnek engednie kell, de a cél egyértelműen jó cél. Természetesen olvasónknak nem az a feladata, hogy alkut kössön, hanem, hogy trenírozza magát a reggeli szexre, arra, hogy szexuális vágyat érezzen reggel is.

Ehhez pedig a férfira is szükség van, mégpedig ezekkel:

  • a férfi dicsérje a nő testét reggel is, hogy mennyire szépnek találja meztelenül, akkor is, ha épp tetőtől talpig be van bugyolálva,
  • a stresszhormonok beindulnak, ha nem alszunk eleget, így a reggeli szexre érdemes készülni, és időben elaludni, hogy meglegyen a 7-8 óra alvás egyhuzamban,
  • a házimunkában való aktív részvétel szintén segítheti a szexuális együttlétet.

A nők ezekkel tudják segíteni az esti szexet:

  • ha a férfiak versenysportot néznek, akkor a tesztoszteronszintjük magasabb lesz, így a szexuális vágyuk is picit nő (együtt nézzék, és lehetőleg ne éjszakába nyúlóan, itallal együtt)
  • a napközbeni üzenetek, szerető, elismerő kifejezések erősítik az érzelmi köteléket, ez erősebb motiváció a szexre, mint a hormonszint,
  • ha a nap végén közösen együtt sportolnak valamit, legyen az akár húsz perc súlyzózás otthon, szintén segítheti az esti szexet.

A szex akkor jó, ha mindkét fél szereti és élvezettel csinálja, nem pedig a másik kedvéért. Érdemes csak akkor belefogni, és csak addig csinálni, amíg érzelmekkel és kedvvel teli, nem pedig rutin és egyfajta kényszerűség.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik