Élet-Stílus

A Versace-t megvették, de Donatella Versace nem megy sehova

Még a héten megszerzi a Versacét az amerikai Michael Kors divatház, a hírről magáról még szeptember 24-én számoltak be az ügylethez közel álló források. A hírek szerint a Kors közel 2 milliárd dollár, azaz körülbelül 534 milliárd forintnyi összegért veszi meg az olasz divatházat, amiből amúgy – bár azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az amerikai divatkonszern ezt a részesedését is megveszi-e – már 2014-ben 20 százalékot felvásárolt a Blackstone amerikai vagyonkezelő befektetési társaság. De vajon milyen hatással lesz a vásárlókra a két világmárka egyesülése? Ennek jártunk most utána.

Donatella Versace nem akar többé állatokat ölni
Habár a márka még nem állította le a szőrmék árusítását.

A hír végigfutott a sajtón, azóta pedig a Kors elnök-vezérigazgatója, John D. Idol is kiadott egy közleményt, melyben azt írta, a Versace megszerzése rendkívül fontos mérföldkő a brand életében. Az amerikai márka alapvető célja, hogy létrehozzon egy nemzetközi luxuskonszernt. Ennek fényében tavaly már meg is vették a Jimmy Choo-t, terveik szerint pedig a három márkát a továbbiakban Capri Holdings nevű cégben fognák össze. Ebben a Versace család 150 millió eurónyi, azaz körülbelül 47 milliárd forintnyi részesedést kapna.

Michael Kors – Versace

A Michael Korst 1981-ben alapította a márka névadója, az amerikai Michael Kors. 2015-ben több mint 500 Michael Kors márkaboltban, valamint legalább 1500 viszonteladónál tudtak vásárolni a brand iránt érdeklődök.

A Versace-t 1978-ban, az olaszországi Milánóban alapította Gianni Versace. A márka rendkívül nőies darabjaival vált világhírűvé, amit tökéletesen szemléltet logójuk, a görög mitológiából ismert Medúza is, vagyis a haja helyén kígyókat viselő gyönyörű leány. A cég alapítóját 1997-ben meggyilkolták, így a céget két testvére – Donatella Versace művészeti igazgatóként és Santo Versace vezérigazgatóként – vette át.

Bár a Versace koránt sem nevezhető veszteségesnek – 2017-ben például hozzávetőlegesen 216 milliárd forintnyi bevételt termelt -, az utóbbi időben mégis jelentősen megküzdött a bevételek növelésével és az új vásárlók bevonzásával. Ez különösen igaz az ázsiai vásárlóközönségre, akik az elmúlt pár évben gyakorlatilag egyeduralkodói lettek a luxusmárkák fogyasztóinak. Így az olasz világmárka bevételeinek növekedése mellett a Michael Kors céljai között szerepel még további Versace üzletek nyitása (jelenleg körülbelül 200 üzlet van világszerte, ezt legalább másfélszeresére, azaz háromszázra növelnék), a márka online kereskedelmi szolgáltatásainak javítása, valamint a kiegészítők és lábbelik választékának bővítése. Utóbbinál szeretnék elérni, hogy az összes értékesítésén belül 35 százalékról egészen 60 százalékra javuljon az arányuk.

Az új márkacsoport alatt futó üzleteket az Egyesült Államokon kívül nyitnák meg, így számításaik szerint bevételeiket 5 milliárd dollárról (ez átszámítva az 1,3 billió körüli összeget üt meg) 8 milliárd dollárra (2,2 billió forint) emelkedne.

Idol szeptember 25-i sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az üzletkötést követően a vállalat Amerikában 66 százalékról 57 százalékra csökkentené, miközben Európában 23 százalékról 24 százalékra, Ázsiában pedig 11 százalékról 19 százalékra emelné az üzleti tevékenységék arányát.

Mielőtt azonban akárki megijedne, hogy a Versace elveszíti a márkára jellemező alapvető stílusjegyeket, ne tegye:

Donatella Versace marad ugyanis az olasz luxusmárka kreatív igazgatója, illetve Jonathan Akeroyd, a brand jelenlegi vezérigazgatója is megtartja vezetői szerepét.

Versace kedden adott ki sajtóközleményt, melyben azt írta, izgatottan várja a közös munkát.

John Idolra mindig látnokként, valamint egy erős és szenvedélyes vezetőként tekintettem. Úgy gondoljuk, hogy a Versace hosszú távú sikeréhez elengedhetetlen, hogy ennek a csoportnak a tagja legyen

nyilatkozta Gianni Versace húga.

Kiemelt kép: Getty Images/Stuart C. Wilson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik