Élet-Stílus

Az emberiség szebbik arca (X)

Szokatlanul színes programmal jelentkezik a régió legnagyobb világzenei eseménye, a Budapest Ritmo. Még Budapesten is ritkán fordul elő, hogy a dél-afrikai zulu a cappella sztárjai, a magyar népzene népszerű képviselői, egy finn girl-power formáció, egy török queer DJ Berlinből, Sena és a RedRed ghánai zenészekkel, az etióp funkot megújító menekült és egy, 30 roma énekest, köztük Mitsoura Mónikát is felvonultató koncert szerepeljen egy fesztivál programjában.

Gili Yalo – Africa

Ahogy a line-up-ból is látszik, itt nem pusztán a zenei hagyományok ápolásáról lesz szó. A Muzsikás és a lengyel Muzykanci, a mali griot zenét játszó Trio Da Kali és a világhírű Ladysmith Black Mambazo a tradicionális zene kimagasló képviselői, ugyanakkor a Ritmo személyes üzeneteket, messzi kultúrákat és rengeteg energiát közvetít, tényleg olyan mint egy egzotikus út ökológiai lábnyom nélkül. Az egyik legizgalmasabb fellépő Gili Yalo, aki az etióp funk aranykorát ötvözi az afrofuturizmussal, élete ugyanakkor kalandosan nehéz, négyévesen egy sivatagon kellett átkelnie családjával, az éhínség elől menekülve.

Várkonyi Csibészek – Lekapcsolom a Villanyt

Budapest kulturális kínálata tehát olyan fesztivállal bővült három éve, ami a zenén keresztül közvetít társadalmi üzenetet, idén kiemelt roma fókusszal. Vasárnap az Ózd külvárosából érkező tinik, a Várkonyi Csibészek, és a Roma Ritmo, az énekhangot kiemelő gálaműsor tiszteleg a roma zene előtt, de a fesztivál többi napján is többen képviselik a zenében kiemelkedő szerepet vállaló közösséget. Tcha Limberger, a vak belgia szintó muzsikás kalotaszegi dallamokat, az Ekrem Mamutović Orkestar hamisítatlan szerb rezes built hoz a Ritmo-ra, a Sabor de Gràcia pedig azt a katalán rumbát játssza, amivel a Gipsy King is befutott. A fellépőkről, a fesztivál szakmai programjáról és a jegyvásárlásról minden információt megtaláltok a Budapest Ritmo honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik