Élet-Stílus
Girl with contraceptives posing against white background

Így lenne jó szexuálisan nevelni

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 09. 23. 20:50

A párkapcsolati kommunikáció, az udvarlás, hódítás, a döntéshozatal, a kölcsönös örömszerzésre irányuló kapcsolatok kialakítására való készség elsajátítása mind a szexuális nevelés részei. Egyetlen célja van mindennek: hogy a gyerekek, fiatalok egészséges pszichoszexuális fejlődését szolgálja, aminek köszönhetően felnőttként mentálisan egészséges, hosszú távú párkapcsolatokat, házasságokat legyenek képesek kialakítani és megtartani.

A gyerekek, fiatalok szexuális nevelése akkor zajlik jól, ha elsősorban nem egymástól szerzik meg a szükséges információt a nagyszünetben – egymás telefonján pornónézés közben –, hanem fokozatosan, életkoruknak megfelelően mind az iskola vezetése, mind a szülők részt vesznek a felvilágosítás folyamatában. Ez lenne az ideális, és bár központilag az oktatásban ma nincs helye a szexuális felvilágosításnak, a családi életre való nevelésnek, a szexuális úton terjedő fertőzések ismertetésének, a jobb iskolákban mégis helyet szorítanak az osztályfőnökök egy-egy ilyen témájú órának. Ez nagyjából harminc éve változatlan, időnként az általános iskola felső tagozatában vagy a gimnáziumban egy órára behívnak egy orvost, aki felvilágosító órát tart.

A szexuális nevelést valahol intézményesen lenne érdemes elindítani, amire a Tinder és a Facebook korában még inkább szükség lenne, hiszen a szexedukáció hiányának számtalan nem várt követezménye lehet, és ez nemcsak a terhesség. A fiatalokat áldozatai lehetnek internetes zaklatásnak (meztelen fotók küldésével zsarolás például), a pornó okozta káros hatásoknak, ami később komoly párkapcsolati gondokat is eredményezhet. Továbbá a szexuális funkciózavarok és a saját testképpel kapcsolatos problémák is fontos témák az egészségnevelésben.

A nemi nevelés nemcsak annyi, hogy valaki ledarálja 60 percben, mi az a szex és hogyan lehet teherbe esni, hanem a tárgyilagos információkon túl módszeresen segít a szexuális attitűdök, szokások kialakításában.

A pszichoszexuális fejlődéshez elengedhetetlen a szexuális egészség kialakítása, csak ez biztosíthatja a harmonikus párkapcsolatokra való törekvést a fiatalokban. Hogy ennek hogyan kellene zajlania, azt már több hazai szexuálpszichológus is kifejtette számtalan könyvben, dr. Rusz Edit Ariadné fonala című műve például erről szól, dr. Szilágyi Vilmos Szexuálpszichológia című könyvében pedig külön fejezet taglalja a szexuálpedagógia fontosságát.

Ez utóbbi négy pontban taglalja, hogy a progresszív nevelési irány mire kellene épülnie, így a szülők, osztályfőnökök is átláthatják, milyen információkat kellene megosztani a gyerekekkel és ez miért fontos.

Doctor selecting contraception for young girl, horizontal
Fotó: Thinkstock

1. Megbízható információk átadása

Az anatómiai változások és nemi szervek anatómiai ismerete (magömlés, menstruáció, csikló, makk például) mellett a fogamzásgátlás, szülés, terhesség, nemi fertőzések és a szexuális visszaélések (hogy pontosan mik is ezek) is fontos témák. A pornó és a maszturbálás szintén ide tartoznak.

2. Szexuális értékrend átadása

Akárcsak egy negyvenéves felnőttnek, a szüzességét már 14 évesen elvesztő fiúnak is van felelőssége önmagával és a partnerével szemben szex közben. Amennyiben a szexedukáció kitér erre, úgy a humánus viselkedés megalapozható.

3. Az intim kapcsolatépítés és annak fenntartásához szükséges készségek kialakítása

A „nyomj egy lájkot az Instán és csetelj rá a csajra” nem egészen jó ismerkedési alap, de arctalanul talán sokan bátrabbak, mint szemtől szemben. Mindenesetre a személyes ismerkedés, udvarlás, hódítás, visszautasítás, annak kezelése sokat segíthet abban, hogy ne kisebbrendűséggel, szégyenérzettel és csalódással találkozzanak a fiatalok. Amennyiben ezekről szó esik, megalapozzák a későbbi kölcsönös örömszerző kapcsolatokat, szép szerelmeket, házasságokat.

4. A felelősségteljes szexuális viselkedés segítése

Ha egy fiatal lány megtanulja, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha naponta kirak magáról egy melltartós szelfit a Facebookra, elkerülheti, hogy valaki visszaéljen a képeivel és zaklatni kezdje. Az sem árt, ha tisztában vannak azzal, hogyha túl korán élnek nemi életet, és teherbe esnek, akkor az mivel jár együtt, hogy a szülőket például a művi vetélés folyamatából tinédzserként nem hagyhatják ki.

A témák sokaságából látható, hogy a szexuális felvilágosítás nem koncentrálódhat pusztán évi két osztályfőnöki órára, hanem annál sokkal több időre lenne szükség, ami sajnos egyelőre nincs. A szexualitással kapcsolatos rengeteg információ ugyan az interneten megtalálható, és ezek is segíthetnek a témában, bár használhatatlan, rossz, téves is akad bőven. A szexuális nevelés egyfajta tudomány, ami elősegítené a gyerekvállalási kedvet, házasságokat, hosszú távú párkapcsolatokat. Egyúttal csökkenthetné a szexuális funkciózavarok egy részét, az egyéb függőségekkel, mint pornó-, szex-, alkohol-, drogfüggőséggel együtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.