Élet-Stílus

Vége a nyárnak, és rögtön lebetegszel? Ez lehet az oka

A felnőtteknél is gyakran felmerülő probléma, hogy visszatérnek a nyári szabadságolásokból, és azonnal elkapnak valamilyen betegséget az irodában. Körbejárjuk, hogy miért veszélyes ez, és mit kell tenned azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérj a normál kerékvágásba.

A nyári szabadságok után nem könnyű visszarázódni a munka megszokott világába. Reggel felkelni, bemenni az irodába, elkezdeni vagy folytatni bokros teendőinket, gyakran lelkileg is megterhelő. A hirtelen ránk szakadó stressz miatt könnyen előfordulhat, hogy immunrendszerünk nem képes megvédeni minket a különféle fertőzéses megbetegedésektől. Megeshet, hogy éppen a munkahelyen vagy a munkahelyre menet kapunk el valamilyen bakteriális vagy vírusos betegséget.

Rés a pajzson

Természetesen nemcsak a hatalmas stresszmennyiség okozhat komoly réseket a belső védekező rendszeren. A nyári szabadságok utáni „leengedés” is megkönnyítheti a bakteriális vagy vírusos fertőzések útját a szervezetünkbe. Ilyenkor a belső védelmi rendszerünk „megy a lelkünk után”, és legszívesebben ő is kibújna a feladatai elől. Jönnek a vírusok, jönnek a baktériumok, de immunrendszerünknek csak nincs energiája, kedve csinálni a dolgát, azaz elhárítani a kórokozók támadását.

A bélflórában dől el sok minden

Immunrendszerünk egésze függ aktuális fizikai-szellemi-lelki teljesítőképességünktől. De talán azt kevesebben tudják, hogy immunsejtjeink 70-80 százaléka a tápcsatorna immunrendszerében fejlődik ki. Az immunsejteket ugyanis a bélflórában jelen lévő jótékony baktériumok modulálják és stimulálják, mintegy “tanítják” a szervezet számára leghelyesebb működésre. Ha bármilyen okból – például stressz vagy nem megfelelő viselkedésbeli reakció nyomán – felborul ez a rendszer, könnyen beüthet a baj.

Van megoldás

A hasmenés kezelésében fontos szerepet játszik a megfelelő diéta, aminek a lényege a só- és folyadékpótlás illetve a zsíros, nehéz ételek elkerülése. Jó hír, hogy probiotikummal az akut bakteriális vagy vírusos eredetű hasmenések kezelése kiegészíthető. A probléma várhatóan rövidebb ideig tart és segíti a bélflóra helyreállítását.

Szponzorált tartalom

A cikk a Normaflore támogatásával készült.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik