Élet-Stílus

Hónapokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt a leghíresebb kínai színésznő, Fan Bingbing

Ha az elmúlt években valaki nyomon követte a filmes világ vörös szőnyeges eseményeit, sokszor találkozhatott Fan Bingbing nevével, aki gyakorlatilag az összes filmfesztiválon és díjátadón ott volt. Egészen a nyár közepéig, amikor is a kínai színésznő úgy tűnt el, mintha soha nem is létezett volna. Hónapok óta gyakorlatilag senki nem tudja, hol van Fan Bingbing, csak találgatni lehet, hogy eltűnéséhez van némi köze a kínai kormánynak.

Fan Bingbing egy 37 éves kínai színésznő, akit azért is ismernek világszerte, mert olyan alkotásokban szerepelt, mint a Vasember, vagy az X-Men-filmek. A Twitterhez hasonló kínai közösségi oldalon, a Weibón több mint 62 millió követője van, és eddig olyan világmárkák reklámjainak volt az arca, mint a Montblanc vagy a Guerlain. Aztán egyszer csak eltűnt. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon már nem volt ott a vörös szőnyegen, pedig májusban még Cannes-ban pózolt a kamerák előtt.

Fan Bingbinget utoljára július 1-jén látták, amikor meglátogatott egy gyerekkórházat, a Weibón pedig július 23-án írta utolsó bejegyzését.

Azóta gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt a színésznő, senki nem tudja merre lehet és mi történt vele, mindössze csak találgatások vannak, hogy eltűnése a kínai kormányhoz köthető, akik adócsalással vádolták meg őt.

Penelope Cruz, Marion Cotillard, Jessica Chastain, Lupita Nyong’o és Fan Bingbing Cannes-ban, 2018 májusában – Fotó: Nicholas Hunt/Getty Images

A kínai kormány, pontosabban a kínai hatóságok szerint Fan Bingbing mindig két különböző szerződést írt alá, hogy ezzel kibújjon a kínai adószabályok elől. Az országban ugyanis hatalmas adókat szabnak ki azokra, akik túl jól keresnek. A New York Times azt írja, hogy a színésznő egyik munkája kapcsán 1,6 millió dollárról, átszámítva 444 millió forintról kötött szerződést egy négynapos munkáért, ám egy másik szerződés szerint ezért a munkáért valójában 7,8 millió dollárt, azaz több mint kétmilliárd forintot kapott. Mindezt egy kínai tévés, Cui Yongyuan szivárogtatta ki az állami televízióban. A férfi azt állítja, hogy nem a színésznő lejáratása volt a célja, ám mégis ennek hatására vádolták meg adóelkerüléssel Fan Bingbinget, akit azóta senki nem látott.

Pár nappal ezelőtt egy kínai, állami híroldalon jelent meg egy cikk, amiben arról írtak, hogy a színésznő ellenőrzés alatt áll, és jogi következményei lesznek annak, amit tett, ám a cikket azóta törölték. Viszont azóta sincs hivatalos információ azzal kapcsolatban, hogy hova tűnt a színésznő, és ha valóban eljárás folyik ellene, akkor azt miért indították.

Fan Bingbing nemcsak Kínában, az egész világon sztár lett, miután kiderült, hogy nemcsak színészkedni, de énekelni is tud és modellként is ügyes. 2003-ban, a Cell Phone című filmmel lett igazán híres, amiért Kínában megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat az ország filmes díjátadóján, ami gyakorlatilag az ottani Golden Globe.

Kellett hozzá pár év, de innen eljutott odáig, hogy 2016-ban a Forbes a világ ötödik legjobban kereső színésznőjének nevezte meg őt.

A kínai állam szocialista értékeibe azonban nem fér bele, hogy valaki dollármilliókat keressen, ezzel ugyanis az állami vezetők szerint a rajongókat – pontosabban a fiatalokat a pénz imádatára tanítják. Nem véletlen, hogy a színésznő neve az utolsó helyen szerepel azon a pár hete készült listán, amit a Kínai Társadalomtudományi Akadémia tagjai állítottak össze azokról a kínai sztárokról, akiket társadalmi szerepvállalásuk alapján rangsoroltak.

Fan Bingbing és Hugh Jackman – Fotó: Nicky Loh/Getty Images

A New York Times azt írja, a színésznővel kapcsolatos kérdéseikre a kínai kormány és hivatalok nem reagálnak, de még Fan Bingbing sajtósa sem. 

Nem csak a kínai kormány viselkedik furán a színésznővel kapcsolatban, hanem azon cégek is, akiknek dolgozott. Például a gyémántokat áruló De Beers, akiknek oldaláról nemrég eltűnt a színésznő, majd a NY Times kérdése után, hogy mégis miért szedték le a fotóját, hirtelen mégis újra feltűnt a weblapon.

A Time azt írja, még olyan pletykák is elindultak, miszerint a színésznőt látták Los Angelesben egy bevándorlási hivatalban, illetve hogy Jackie Chantől kért segítséget, aki azt javasolta neki, hogy kérjen menedékjogot, de a pletykát Jackie Chan sajtósa nevetségesnek és nonszensznek titulálta.

A találgatások viszont nem fognak véget érni, amíg nem derül ki, hogy mi történt Fan Bingbinggel, aki gyakorlatilag két hónapja nem adott magáról életjelet.

Kiemelt kép: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik