Élet-Stílus

Soha ne tartsa vissza a szellentést!

A barátok előtt vicces, nagyobb nyilvánosság előtt azonban vérciki, ezért mindenki került már olyan helyzetbe, hogy kénytelen volt visszatartani egy-egy szellentést. Nem nehéz ugyanakkor belátni, a természet, sok más állattal együtt, nem véletlenül alkotta meg úgy az embert, hogy néha pukizzon.

Azoknak a bizonyos gázoknak távozniuk kell a szervezetből, és ha ezt nem engedjük, az komolyabb gondokhoz is vezethet – írja Clare Collins, az ausztráliai Newcastle Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora írt cikket a The Conversation hasábjain.

A szervezetbe bevitt táplálék feldolgozása, illetve erjedése közben a belekben képződnek gázok. Ezek kétféleképpen távozhatnak a szervezetből: vagy a vérbe, majd a tüdőbe kerülve kilélegezzük őket, vagy a beleken végighaladva, a végbélnyíláson át, szellentésként.

Ha utóbbi folyamatot megakasztjuk, a gáz felgyűlik a szervezetben, a megnőtt nyomás pedig nem csak kellemetlen érzetet okoz, de a kutatók gyanúja szerint, egy diverticulitis nevű, gyulladásos betegség kialakulásához is vezethet.

Ezen túl az is előfordulhat, hogy a felgyülemlett gáz egyetlen kontrollálhatatlan, órási szellentésként távozik. Szóval a legjobb, hogy ha úgy adódik, minél hamarabb keresünk egy diszkrét helyet, és kiengedjük mindazt mindazt, ami kikívánkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik