Rákos lett a körömrágástól egy fiatal nő, amputáció volt a megoldás

A 20 éves ausztrál több műtéten is átesett, de végül nem lehetett mást tenni, le kellett vágni elrákosodott hüvelykujját.
Kapcsolódó cikkek

Amputálni kellett egy 20 éves ausztrál nő hüvelykujját, miután körömágya elrákosodott a sok körömrágás miatt – írta a brit sajtó. Az Angliában született Courtney Whithorn elmondta, sokkolta a hír, amikor az orvosok közölték vele, hogy bőrrák, melanoma alakult ki az ujjában, és elsőre el sem akarta hinni, hogy mindezt a körömrágás okozta.

A fiatal nő 9 évvel ezelőtt költözött ki Ausztráliába, és az iskolában elszenvedett szekálások hatására kezdte el rágni a körmét. Annyira erősen csinálta, hogy négy évvel ezelőtt teljesen leharapta a körmét a hüvelykujjáról. A visszanőtt köröm feketévé vált, de ezt mindenki előtt titkolta. Még szüleinek sem merte elmondani.

Belehalt abba, hogy rágta a körmeit
A 40 éves brit férfi súlyos vérmérgezést kapott az egyik tövig rágott, vérző körme miatt.

A körmét műkörmök alá rejtő nő végül akkor ment el orvoshoz, amikor már a bőre is kezdett feketévé válni. Először csak plasztikai sebészeket keresett meg, és teljesen megdöbbent, amikor közölték vele, hogy az elváltozásokat rák is okozhatja.

Pár vizsgálat elvégzése után ez be is bizonyosodott. Több műtéten is átesett, de végül közölték vele az orvosok, hogy az ilyen melanomáknál alkalmazott protokollt követve amputációra lesz szükség. Ez végül az előző héten történt meg.

5 módszer, amivel leszokhatsz a körömrágásról
Alig akad olyan kisgyerek, aki ne próbálkozna a körömrágással, de néhány felnőtt is „úgy marad” - ideje elfeledni ezt a rossz szokást!

Whithorn azonban még nem nyugodhat meg teljesen. Mivel ez egy igazán ritka ráknak számít, nincsen elég adat annak meghatározására, hogy mekkora a túlélés esélye, és mennyi esély van arra, hogy visszatér. Az elkövetkező öt évben még rendszeresen vizsgálni fogják az orvosok, és csak utána kezdhet igazán megnyugodni.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:Thinkstock