Élet-Stílus

Nem is gondolná, milyen értékesek ezek a növények

A csalántól kicsit tartunk, a zsálya fűszer, a levendula molyirtó, ugye? Nem is gondolná, hogy ezek a növények és számos más, kertben, cserépben nevelhető gyógynövény milyen kiváló stresszoldó, nyugtató hatással bír, segítheti az egészséges alvást. Bemutatjuk ezen oldalukat.

Hiába ismerjük el, hogy „fűben, fában az orvosság”, a ma emberétől fényévnyi távolságra kerültek az ősi medicinák, a gyógynövények ismerete. Megvesszük őket drogériákban, patikában, és nemcsak azért, mert így egyszerűbb és kényelmesebb, hanem mert kell a megerősítés: a gyártó javallatai vagy a patikus tanácsa. Alapvetően jól is van ez így, az ember inkább kérdezzen, mint belefusson valami kellemetlenségbe, kárt okozzon.

Nyugalom és jó alvás a kertből

Vannak azért egyértelmű helyzetek, a kamilla például köztudottan gyulladáscsökkentő, a hársvirág enyhíti a köhögést, a gyermekláncfű remek vízhajtó, sorolhatnánk hosszasan. Az otthon termesztett gyógynövények értéke tisztaságukban, természetességükben rejlik és bizony adott problémára sokszor a méregdrága gyógyszer, gyógyhatású szer is ezek kivonatait tartalmazza.

Az idegekre jótékonyan ható, feszültségoldó gyógynövények is bőséggel megtalálhatók erdőn-mezőn, termeszthetjük őket kertben, balkonládában, ablak előtt kis cserépben. Kapszulába porítani, tablettává préselni ugyan otthoni körülmények között elég bajos lenne, de hidegen áztatott vagy főzött teákat gond nélkül készíthetünk belőlük.

Fotó: Thinkstock

Nagy előnyük egyrészt, hogy a természetes alapanyagokat tartalmaznak, illetve mivel magunk nevelgetjük, biztosak lehetünk benne, hogy hatóanyagaik tisztán, vegyszerektől és egyéb mesterséges anyagoktól mentesen jutnak szervezetünkbe. Bárhonnan származnak is, gyógynövények alkalmazásával kapcsolatban azért minden esetben kérje ki orvosa tanácsát. Egyes betegségek, állapotok esetén ellenjavalltak lehetnek, illetve befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatását.

Nézzük először is – a teljesség igénye nélkül –, melyek azok a gyógynövények, amelyekről talán nem is gondolta volna, mennyire pozitív hatással vannak az idegrendszerre:

  • macskagyökér,
  • citromfű,
  • levendula,
  • komló,
  • zsálya,
  • csalán.

Macskagyökér citromfűvel

Nagyon hatékony nyugtató gyógynövény a macskagyökér: simítja az idegeket, oldja a stresszt, a feszültséget, idegesség ellen és az egészséges alvás érdekében ajánlott. Utóbbi esetben főleg akkor válik be igazán, ha a rossz alvás mögött szellemi kimerültség, idegi túlterheltség áll. Teaként érdemes fogyasztani.

Fotó: Thinkstock

Még hatékonyabb citromfűvel keverve, e növény önmagában is nyugalomra inti az idegeket, illetve görcsoldó hatással bír. Erősíti az idegeket, nemcsak teaként hasznos, friss leveleit saláták, mártások ízesítésére is használhatjuk.

Szépség és szörnyeteg

A levendula virágát elég csak megszagolni, máris nyugalom önti el az ember szívét, lélekben a Provence-i mezőkön jár, ahol ugyan min lehet idegeskedni? Zsályateát kortyolgatva mindez az otthonunkba költözik: enyhe görcsoldó hatású, illólajai oldják a stresszt, a szorongást.

Fotó: Thinkstock

Látszólagos ellentéte rövid felsorolásunkban a csalán, a közellenség. A gyerekek bottal, felnőttek sarlóval és motoros kaszával irtják kertben, árokparton, mert „csíp”. Kesztyűvel kell hozzányúlni, és máris remek gyógynövényt üdvözölhetünk benne: általános méregtelenítő hatással bír, pozitívan befolyásolja az idegrendszer működését.

Komló, zsálya

A komló sokaknak a sör elhagyhatatlan alkotóelemeként ismert, ám egyébhasznos tulajdonságai mellett remek természetes módon segítheti elő az alvást, gyenge nyugtató. Csökkenti a szorongást, segít megszüntetni a stressz, szorongás okozta alvászavarokat.

A zsálya kisimítja az idegeket, természetes szorongásgátlóként is ismert, javítja a hangulatot.

Fotó: Thinkstock

A felsorolást sokáig folytathatnánk még, olyan növények nyugtató, stresszoldó hatásaira csodálkozhatnánk még rá, mint például a fekete ribizli termése, a kamilla, a galagonya vagy a hársfa. A természet patikája tényleg kifogyhatatlan, csak tudni kell használni, és ahogy az elején írtuk ehhez főleg teljesen laikus, városlakó ember jobb, ha első lépésben szakember tanácsát kéri.

Szponzorált tartalom

A cikk a TEVA Valeriana támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik